Biblijski duhovni susret u Županji

ŽUPANJA (TU) – U prostoru Pastoralno-kulturnog centra Bl. Alojzija Stepinca u Županji 29. studenoga započeo je ciklus biblijskih duhovnih susreta pod nazivom „Razumljivi Isus – protiv besmislene vjere u Boga“, organiziran za župljane Drenovačkog i Županjskog dekanata. Susretu, kojega je vodio  vlč. dr. sc. Ivan Benaković, nadbiskupijski povjerenik za biblijski pastoral, nazočilo je oko 150 osoba. Sve nazočne pozdravio je domaći župnik Robert Jugović.

Susret je započeo slušanjem tamburaške pjesme „Andrija Čordaš“, županjskog autora Marija Vestića. Voditelj je naglasio kako njezin sadržaj jasno pokazuje proživljeno životno iskustvo „malog čovjeka“, koji na izrazito snažan i slikovit način teži prema istinskim vrijednostima zemaljskog života utemeljenim na duhovnim vrijednostima. Pjesma jasno pokazuje da je poezija koju piše čovjek najčešće nadahnuta biblijskim vrijednostima.

Drugi dio susreta usmjeren je na čitanje i tumačenje evanđeoskog teksta sv. Mateja (Mt 14, 13-21) u kojem je prikazana Isusova zauzetost za čovjeka u njegovim osnovnim životnim potrebama (kruh svagdašnji). Vlč. Benaković, je kroz dinamično prikazivanje temeljnih poruka ovoga teksta istaknuo Isusovo suosjećanje sa svakim čovjekom kao ključ izlječenja svih životnih rana. Učeći od Isusa, kršćanin je dužan mladim generacijama prenositi poklad vjere osobito oblikovan sadržajem duhovnih vrijednosti (poštenje, iskrenost, istinitost, radost, djela ljubavi i zahvaljivanja Bogu).

Posebno je naglasio kako je duhovna dimenzija čovjeka preduvjet za njegovu zdravu tjelesnost. Za ovo vrijeme došašća preporučio je ozbiljno promišljanje o osobnim stanjima odnosa s Bogom, kao i o spremnosti vlastite darove rado podijeliti s drugima. Uvijek postoji opasnost da se ponašamo nezainteresirano, što je „siguran put“ koji vodi u oholost i otupljuje oštricu kršćanske blagosti i nade. Na kraju susreta uslijedila su pitanja nazočnih. Silvijo Benaković