Biblijski duhovni susret u Đakovu

ĐAKOVO (TU) –  U đakovačkoj Župi Svih Svetih u ponedjeljak 5. lipnja 2023. održan je posljednji biblijski duhovni suset u ovoj pastoralno-katehetskoj godini. Na susretu je govorila s. prof. dr. Silvana Fužinato, a tema je bila „Brat – dar i izazov“ na temelju biblijskog teksta iz knjige Postanka o Kajinu i Abelu (Post 4, 1-16). Domaći župnik, preč. Ivan Lenić pozdravio je predavačicu i sve nazočne te je s. Silvana molitvom započela susret.

U razmatranju biblijskoga teksta dr. Fužinato je obrazložila odabir navedenoga teksta zbog njegova snažnog dojma koji ostavlja na ljude koji se žele susresti sa sobom i s Božjom riječju. Zadržala se na glavnim porukama teksta koje sudionicma mogu pomoći da porade na sebi i svojim međuljudskim odnosima. Kajin i Abel su paradigmatične osobe čiji odnos govori o općeljudskim odnosima, a Sveto pismo ne uljepšava čovjeka nego ga prikazuje u njegovoj goloj istini. Bog gleda Abela kako bi i Kajin pogledao brata svoga i s njim uspostavio odnos, komunikaciju, ali Kajin to ne shvaća nego se prepušta srdžbi i iz nje djeluje. Ne shvaća da mu Bog uskraćujući svoj pogled zapravo želi svratiti pogled na brata Abela i pomoći da uspostavi odnos i komunikaciju s bratom. Na taj način Bog želi spasiti i jednoga i drugoga brata jer čovjek je biće komunikacije i ne može živjeti sam. Tako Bog Kajinu postavlja jednu granicu. On ima sve i jedino što mu nedostaje je Božji pogled. Ali ne kao kazna nego kao mogućnost da spozna svoju granicu i da gradi odnos s bratom Abelom.

Ne poštivanje granice znači ne poštivanje odnosa prema Bogu. Moć, znanje, vječnost su Božje kvalitete koje čovjek želi ali ih ne može u potpunosti imati nego treba prihvatiti svoje granice. Te granice su zapravo upozorenja čovjeku jer ako ih ne poštuje narušava odnos s Bogom, s drugim čovjekom i s prirodom.  Dijalog je način kojim možemo gospodariti emocijama koje se spontano pojavljuju u nama. Ako ih ne kanaliziramo ljubomora, zavist, srdžba, laž pretvarju se u grijehe. Da bismo se izgrađivali kao osobe prema Bogu i bratu čovjeku potrebno je spoznati svoje granice, prihvati ih, raditi na spoznji svojih osjećaja i govoriti uvijek kada je istina i pravda u pitanju, ne šutjeti. Šutnja također može biti grijeh ukoliko prekidom komunikacije ubijamo odnos s drugom osobom. Na kraju života Bog će nas pitati gdje ti je brat/sestra, oni koji su nam poslani u životu. Mi smo bića koja se možemo ostvariti samo u odnosu s drugim. Kajin se nije ostvario u potpunisti kao čovjek jer mu je nedostajo odnos s bratom Abelom. Stoga je dr. Fužinato za kraj izdvojila nekoliko smjernica za rast i rad na sebi: Prihvatiti svoje granice, naučiti kako graditi ispravne i autentične odnose, ali i naučiti postaviti granicu drugome u izgradnji odnosa. Naše najveće prokletstvo je biti ono što nismo. Kad god prelazimo granice uništavamo odnos i prema sebi i prema Bogu i prema drugoj osobi. Ljubomoru posvijestiti, pronaći joj uzrok i varbalizirati ju i kao posljednje ne šutjeti. Šutnja ubija odnose stoga je potrebno Bogu povjeravati svoje teške emocije i moliti za pravdu. J. Hrehorović