Bartolovci proslavili nebeskog zaštitnika Ivana Pavla II.

BARTOLOVCI (TU) – Nebeskog zaštitnika svoje filijalne crkve, sv. Ivana Pavla II., proslavili su u  utorak, 22. listopada vjernici Bartolovaca kod Slavonskog Broda. Uz domaćeg župnika Peru Stanića, središnje slavlje predvodio je brodski sin, vlč. Ivica Martić, župnik u Osijeku.

U prigodnoj homiliji, koja je bila konkretna i snažna, s puno poticajnih poruka, župnik Martić vjernicima je posvjestio kako biti istinski kršćanin te im za primjer stavio njihovog nebeskog zaštitnika sv. Ivana Pavla II., čovjeka koji je bio originalan u svom životu i djelovanju, anadasve ponizan. Svjestan kako čovjek pod problemima često mrmlja na Boga, kuka i žaluje, potaknuo ih je da u problemima ne padnu, da pokušaju razumjeti, prihvatiti situaciju u kojoj se nalaze te mole Gospodina da ih prosvijetli kako probleme riješiti.

Ukazao je na opasnost kada u takvim trenucima okrivljavamo druge, napadamo ih, te naglasio da kršćanin treba biti otvoren životu, mijenjati sebe, svoj stav, biti svjestan samoga sebe, gledati pozitivno na sve u životu, ne osvrtati se na prošlost. Istaknuo je da samo tako čovjek može biti sretan, ispunjen, baš kao što je to bio sv. Ivan Pavao II. koji je, unatoč tome što je rano ostao bez majke, potom cijele obitelji, uz mnoge probleme postao velik i danas svet čovjek.

Na kraju mise župnik Stanić predmolio je pobožnost Ivanu Pavli II. i Litanije svih svetih, a ministranti su svakom vjerniku darivali sličicu s molitvom za milost po zagovoru Ivana Pavla II. i litanijama.

Vjernici su se za blagdan pripremali devetnicom, kada su svakoga dana u crkvi sudjelovali na listopadskim pobožnostima i pobožnosti sv. Ivanu Pavlu II. Na uočnicu spomendana večernje misno slavlje predvodio je župnik Stanić. U prigodnoj homiliji on je kratko ocrtao život i djelo svetoga Pape, te prigodnom meditacijom potaknuo vjernike da se mole svom nebeskom zaštitniku. Posebnu zahvalu na kraju mise župnik je uputio nazočnom načelniku Općine Sibinj Josipu Paviću na svemu što čini za župu, a posebno što ovih dana grade cestu od glavne prometnice do crkve. B. Lukačević