Aktivnosti Udruge za psihosocijalne potrebe „Amadea“

ĐAKOVO (TU) – U organizaciji Udruge za psihosocijalne potrebe „Amadea“ Đakovo, povodom Međunarodnog dana obitelji, 24. svibnja 2022. održano je interaktivno predavanje na temu: „Starost kao radost – uloga obitelji i zajednice u skrbi za osobe starije životne dobi“. Predavačica je bila djelatnica Doma za starije i nemoćne osobe Đakovo Silvija Hinek, mag. soc. rada a svoja iskustva i zapažanja u okviru prezentirane problematike iznosili su zainteresirani posjetitelji.

Predavačica je naglasila značaj sekundarnih asocijacija nakon primarno organiziranih ustanova kao što su domovi za starije osobe, a to su udruge, interesne zajednice, klubovi i druga mjesta okupljanja starijih, kako bi mogli ostvariti svoje socijalne i zabavne aktivnosti te stjecali nova znanja i iskustva a već poznata prenosili drugima. Za starije osobe bitna je njihova autonomija, slavljenje života, duhovno zajedništvo, tjelesna njega, integritet, međuovisnost, te igra i zabava. Pozitivne aspekte podrazumijeva kvaliteta života i osjećaj pripadnosti, smanjenje rizika od bolesti i invalidnosti, održavanje mentalnih i fizičkih funkcija, pozitivna slika o sebi i ispunjen život.

Hodočašće u Dragotin

Dva dana kasnije, na svetkovinu Uzašašća Gospodinova, 26. svibnja, korisnici, volonteri i djelatnici Udruge „Amadea“ organiziranim su prijevozom pošli u Dragotin, župu Trnava, sedam  kilometara udaljenu od Đakova, u Svetište Žalosne Gospe. Okupili su se kod oltara i ispred čudotvorne Gospine slike te su zajednički uputili svoje molitve. Kako su istaknuli, ovo je za njih bio izuzetan i poseban doživljaj.  

Željko Vurm / Teodor Horvat