Adventska duhovna obnova svećenika Srijemske biskupije

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U prostorima privremenog Biskupskog ordinarijata u Srijemskoj Mitrovici u ponedjeljak, 28. studenoga okupio se gotovo čitav prezbiterij Srijemske biskupije na svoj mjesečni susret i adventsku duhovnu obnovu, koju je predvodio vlč. dr. sc. Josip Bošnjaković, profesor psihologije na KBF-u u Đakovu, te voditelj Obiteljskog centra Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Zajedno sa svećenicima voditelj obnove promišljao je Zaharijin hvalospjev, osobito razmatrajući element Božjeg milosrđa, ljubavi i sućuti, koje nam daje Mlado Sunce s visine koje očekujemo u ovom svetom vremenu. „Darom premilosrdnog srca Boga našega, po kojem će nas pohoditi Mlado sunce s visine” (Lk 1, 78), bio je temeljni redak i misao cjelokupnog promišljanja vlč. Bošnjakovića.

Na temelju pojedinih odlomaka iz Svetoga pisma, kao i iz svjetske i domaće književnosti, pokušavao je približiti Boga koji se toliko puta u Bibliji spominje kao Bog milosrđa, milosti, sućuti i suosjećanja – onoga što je tako važno za svećenike i svećenički poziv. No, u isto vrijeme ne smijemo zaboraviti da je i svećenik čovjek, sa svojim emocijama i srcem te u opasnosti da se istroši, da sagori (burn-out) od neprestane empatije i razumijevanja, suosjećanja s drugima, a često sam ne nalazi na isto iako je i te kako potreban i milosti, i milosrđa, i empatije, i sućuti i razumijevanja. Najveći problem postaje kada nas se gleda kao “stvar”, kada se gleda samo našu službu i/ili položaj, a ne vide čovjeka s imenom i dušom iza te službe, naglasio je.

Upravo riječi koje slušamo, koje nam se izgovore i koje nas pogode, ili koje mi uputimo prema ili o drugima, najčešći su uzrok fizičkih bolesti tijela, iznio je dr. Bošnjaković teoriju austrijskog psihijatra Hallera. Tako su klevete, ozloglašivanje, uvrede te sva druga zlostavljanja najčešći uzrok tumora i rakova godinama kasnije. Svećenik mora stoga naći i dobru granicu kako bi izbjegao zamor suosjećanja i sekundarnu traumatizaciju. Bog je Zahariji po arkanđelu Gabrijelu navijestio rođenje Novog početka, rođenje Ivana Krstitelja. Ivan (hebr. Johanan) znači Bog je milostiv. I to je njegova novost koju će konačno potvrditi u smilovanju svome narodu – daje nam svoga Sina u svojoj ljubavi i milosrđu, da ga naučimo u tome nasljedovati.

Nakon pauze, svećenici su se okupili u mitrovačkoj prvostolnici te zajednički nastavili razmatranje pred izloženim Presvetim Sakramentom, uz pjesmu i molitvu, te priliku za sakrament pomirenja.

Po povratku u prostore Ordinarijata, biskup Fabijan Svalina iznio je nekoliko poticaja, ohrabrenja i najava za predstojeće razdoblje, a zatim je g. Velimir Jurković, direktor tvrtke Cloud Office iz Zagreba, zajedno sa svojim suradnikom predstavio i pojasnio sustav, tj. elektronsku platformu “E-Župe”, koja je već prilagođena i za župe Srijemske biskupije. Biskup Fabijan je svesrdno preporučio što skoriji početak s ovim projektom u župama Srijemske biskupije, istaknuvši važnost ovakvog iskoraka u skladu s vremenom, te ohrabrio svećenike, izrazivši nadu da ćemo uskoro biti prva potpuno digitalizirana biskupija u našem narodu. Malena biskupija kao što je Srijemska ima čak i bolje predispozicije i mogućnost lakše i bolje realizacije ovakvih važnih i korisnih projekata.

Susret je završio zajedničkim objedom, te su se svećenici zadržali s gostima do kasnog popodneva. Srijemska biskupija