Veleposlanik Republike Finske K. J. Kankaanpää u posjetu nadbiskupu Hraniću

ĐAKOVO (TU) – Veleposlanik Republike Finske u Republici Hrvatskoj, Kalle Johannes Kankaanpää, u pratnji počasne konzulice Zrinke Špoljarić, posjetio je u četvrtak, 15. srpnja 2021. Nadbiskupski dom u Đakovu i nadbiskupa đakovačko-osječkog Đuru Hranića. U sklopu svoj prvog službenog posjeta Osijeku i ovoj hrvatskoj regiji, veleposlanik Kankaanpää, koji je ujedno i veleposlanik Republike Finske pri Svetoj Stolici, izrazio je želju susresti se s nadbiskupom Hranićem te doznati više o djelovanju, prioritetima i nastojanjima Katoličke Crkve u Slavoniji.

Nadbiskup Hranić upoznao je Veleposlanika s novom crkvenom organizacijom u Slavoniji i Srijemu iz 2008. godine te s prioritetnim zadaćama Đakovačko-osječke nadbiskupije do kojih je došla Druga biskupijska sinoda i koji utječu na život i pastoralne naglaske u djelovanju Đakovačko-osječke nadbiskupije. Nadbiskup Hranić istaknuo je i demografsku depopulaciju Slavonije te je naglasio važnost doprinosa mjesne Crkve odgoju za ljubav prema životu i unaprjeđenju kulture života. Istaknuo je i prisutnost siromaštva u Slavoniji te važnost crkvenog doprinosa nadilaženju siromaštva i moralnoj preobrazbi Slavonije, koja je opterećena određenim oblicima koruptivnog ponašanja.  

Tijekom razgovora, kao veliku zadaću koju prepoznaje mjesna Crkva, nadbiskup je istaknuo i ekumensko djelovanje.

Veleposlanik Kankaanpää izrazio je na kraju zadovoljstvo svime što je čuo, jer sva su nastojanja, kako je kazao, na tragu su onoga za što se na različitim razinama zalaže i papa Franjo. Anica Banović