UKI-jev korizmeni susret sa don Ivanom Bodrožićem

OSIJEK (TU) – Drugi korizmeni susret u organizaciji Udruge katolički intelektualaca održan je 19. ožujka u Klubu knjižare Nova sa temom „Proročko lice Crkve“. U predavanje je uvela dr. Ružica Pšihistal, predsjednica Udruge katoličkih intelektualaca, a gostovao je teolog don dr. Ivan Bodrožić, pročelnik Katedre povijesti kršćanske literature i kršćanskog nauka zagrebačkog KBF-a.

Otvarajući temu, predavač – doktor teologije i patrističkih znanosti, istaknuo je kako „danas proroštvo, odnosno proročka dimenzija Crkve, označava propovijedanu živu i aktualnu riječ, smještenu u kontekst vremena i prostora, riječ koja poziva na preobrazbu čovjeka, društva i naroda. Kako bi riječ Crkve, ili proročka riječ u Crkvi mogla biti živa riječ koja istinski preobražava čovjeka i njegove stvarnosti, kako bi uistinu bila posebna u odnosu na sve druge riječi i poruke kojima je naše vrijeme preplavljeno”.

Govoreći o kršćanima istaknuo je da oni za razliku od starozavjetnih proroka manje slute i očekuju jer nam se Krist već objavio. Spomenuo je i II. vatikanski koncil koji jasno očekuje od vjernika laika da budu proroci. Nadalje je istaknuo: „Vjernicima laicima lakše je biti prorocima i svjedocima, ako imaju pastire koji pred njima stvarno hode. Tako se to artikuliralo kroz povijest Crkve. Kao primjer imamo našeg pastira i proroka bl. Alojzija Stepinca. Ostati čist, postojan to može samo čovjek koji ima vertikalu, zna trpjeti za istinu i pravdu. No iza njega je išlo njegovo stado od kojeg je on tražio podršku i molitvu. I tu se očitovalo zajedništvo Crkve u proročkoj službi i on nam je putokaz kako to istinsko zajedništvo tražiti.”

Dr. Bodrožić je na kraju citirao retke teksta Herma (Pastir) o prorocima (XLIII, polovica 2. stoljeća), tj. „o lažnome proroku koji bez sile Božjeg duha smućuje ljude, odgovara prema njihovim željama, ispraznostima i pun je đavolskog duha: ‘Prema životu procjenjuj čovjeka koji ima Božjeg duha. Prvo tko ima Božjeg duha koji je odozgo, blag je, vedar i ponizan te daleko od svake zloće i isprazne želje ovog svijeta… Sveti Duh ne govori kad čovjek to želi, već govori kad to Bog hoće’.” Rečeno je kako proroci u prvome redu moraju biti pastiri, a „pastir po naravi stvari ide ispred svojega stada i upravo je tu sliku za opis svojega služenja izabrao sam Krist Gospodin – On postavlja pastire Crkve, kojima povjerava svoju proročku, kraljevsku i svećeničku službu“, rekao je pri kraju dr. Bodrožić. Nevenka Špoljarić