Proslavljen blagdan BDM Pomoćnice kršćana

SLAVONSKI BROD (TU) – Blagdan Blažene Djevice Marije Pomoćnice kršćana svečano je proslavljen u četvrtak, 24. svibnja u Župi sv. Dominika Savija u Slavonskom Brodu. Večernje misno slavlje, uz domaćeg župnika Josipa Matanovića, predvodio je mo. Ivan Andrić, rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu.

Aktualizirajući ulomak Ivanova evanđelja o svadbi u Kani Galilejskoj, rektor Andrić u prigodnoj homiliji posvijestio je kako Marija, isto onako kako je priskočila u pomoć mladencima, želi pomoći i nama, i pokazati da nam i njezin Sin želi pomoći. „Bog se rado želi umiješati u naše živote. Ako gledamo očima vjere, lako ćemo to uočiti u našoj svakodnevnici. Marija majčinskim okom vidi sve naše potrebe i majčinskim srcem prati naše živote te kao Majka Pomoćnica, pokazuje gdje je pravi život. Bog po svojoj riječi poručuje da je tu za nas i onda kada to nitko od nas ne računa…“, rekao je među ostalim propovjednik. S njim je iz Đakova došlo i devet bogoslova, od kojih su dvojica domaći sinovi. Oni su slavlje uveličali liturgijskim pjevanjem. 

Kako je prošle godina na ovaj blagdan blagoslovljen novi kip Blažene Djevice Marije Pomoćnice kršćana, na kraju mise uslijedila je procesija ulicama župe s kipom koji su nosili ministranti, a sa svijećama ga pratile članice Pjevačke skupine „Vesele šokice“.

Blagdanu je prethodila trodnevnica koju su predvodili: vlč. Željko Šimić, župnik u Drenovcima; vlč. Tomislav Karavidović, župnik u Garčinu i vlč. Goran Kovačević, župnik u Slavonskom Kobašu. B. Lukačević