Kolekta za stradale u poplavama u Bosni i Hercegovini

Đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić uputio je u srijedu, 9. listopada 2024. okružnicu svim župnicima i rektorima javnih crkava u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji o kolekti za stradale u poplavama u Bosni i Hercegovini. Okružnicu prenosimo u cijelosti.

Poštovana i draga braćo!

Proteklih dana do nas su došle uznemirujuće i bolne vijesti o poginulima te o ljudskim patnjama i stradanju prouzročenima poplavama te odronima zemlje i kamenja prije nepunih tjedan dana na području Bosne i Hercegovine. Obiteljima poginulih i svima koji trpe zbog posljedica navedene prirodne nepogode izričemo svoju ljudsku i kršćansku blizinu, sućut i molitvenu podršku. Svima vama, draga braćo i sestre, zahvaljujem za vaše brojne neposredne i spontane oblike solidarnosti s unesrećenim ljudima i za Vašu do sada prikupljenu pomoć.

Poznato vam je da je svoju novčanu pomoć odmah uputila i Hrvatska biskupska konferencija preko Hrvatskoga Caritasa. Hrvatski Caritas je također otvorio i svoj broj na kojega su moguće uplate novčanih sredstava pojedinaca i tvrtki za unesrećene obitelji.

Nakon dogovora svih biskupa HBK te uzajamnih konzultacija s Biskupskom konferencijom i Caritasom BiH, ovime sve vas vjernike, svećenike i redovnike naše Đakovačko-osječke nadbiskupije obavještavam i sve vas pozivam na zajedničku velikodušnu solidarnost te hitnu organiziranu pomoć svih hrvatskih nad/biskupija sa stradalima u navedenim poplavama. Istodobno ovime određujem sljedeće:

1. da u nedjelju 13. i 20. listopada 2024. u svim župama Đakovačko-osječke nadbiskupije, osobno i zajednički, na svim molitvenim okupljanjima i euharistijskim slavljima u župnim, filijalnim i samostanskim crkvama, uz ostale nakane, molimo i za sve unesrećene i pogođene posljedicama nevremena i poplava u BiH 3. i 4. listopada ove godine;

2. da se sa svima unesrećenima solidariziramo zasebnom kolektom novčanih sredstava u nedjelju 13. te 20. listopada 2024. godine. Novčana kolekta neka se sabere kao „druga milostinja“ ili tijekom euharistijskih slavlja ili odmah po završetku euharistijskih slavlja na izlaznim crkvenim vratima;

3. da svi župnici i upravitelji crkava vjernicima omoguće da svoj prilog dostave i u župni ured tijekom tjedna te da javno istaknu i broj računa Đakovačko-osječke nadbiskupije kod Privredne banke: HR 19 23400091110158582, poziv na broj HR 00-29402-2024 na kojega sve fizičke i pravne osobe također mogu uplatiti svoju novčanu pomoć na istu nakanu;

4. da svi župnici i upravitelji crkava prikupljena novčana sredstva dostave u Ekonomat Đakovačko-osječke nadbiskupije u Đakovu ili da ih uplate na navedeni račun do utorka 22. listopada 2024.

5. U prilogu Vam dostavljamo i pismo predsjednika Hrvatskoga Caritasa varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša te nekoliko prigodnih plakata. Molimo Vas da ih preuzmete u svoje župne tiskovine i/li ih isprintate te stavite na oglasne ploče svojih župnih i filijalnih te samostanskih crkava.

Unaprijed Vam, poštovana i draga braćo svećenici i redovnici, zahvaljujem na razumijevanju te što ćete animirati svoje zajednice da se odazovu i velikodušnom solidarnošću uključe u ovu akciju na razini HBK. Pomogao nam svima Duh Božji hoditi i rasti u iskrenom svjedočenju svoje kršćanske vjere, ljubavi i bratskoga zajedništva. Pozdrav i blagoslov u Gospodinu!