Misnim slavljem na Gradskom groblju zaključena akcija “Sto kubika toplih iskrica”

SLAVONSKI BROD (TU) – Euharistijskim slavljem ispred mrtvačnice na Gradskom groblju, u Slavonskom Brodu, koje je u utorak, 1. studenoga pred oko dvije tisuće vjernika predvodio vlč. Luka Ćosić, župni vikar brodske Župe Duha Svetoga službeno je završena tradicionalna akcija „Sto kubika toplih iskrica“, koju 21. godinu zaredom u mjesecu listopadu organizira Caritas župa Slavonskobrodskih dekanata. Uz predvoditelja suslavilo je šest brodskih svećenika.

Govoreći o svetosti, vlč. Ćosić u prigodnoj je homiliji naglasio kako ona nije nešto nedostižno, nego ju je uz poštivanje Isusovih blaženstava moguće ostvarivati u konkretnom životu napose kroz djela milosrđa među kojima je i spomenuta Caritasova akcija ‘Sto kubika toplih iskrica’.

„Kad god u svakodnevnom životu prihvaćamo okolnosti u kojima živimo, i prepoznajemo da smo u njih stavljeni kako bi pronašli Božji glas – tada smo na putu svetosti. Nismo pozvani imitirati svece, nego otkrivati u svom životu na koji način Bog nas poziva da ostvarimo svoju svetost jer kako god živjeli, i što god nas pogodilo i dalje svetost ostaje moguća, ostaje ostvariva. Na nama je samo slušati Božji glas i vršiti njegovu volju u konkretnim životnim prilikama. Stoga otvorimo danas svoje srce za ljubav, za onoga do sebe. Svojim malim prilozima pomozimo ovu akciju ‘Sto kubika toplih iskrica’ i omogućimo siromašnima da se barem malo ta društvena nepravda ispravi, i da svi imaju topli dom u kojem će slaviti Boga i nadati se da Bog upravlja svakim životom, pa i njihovim koji si ne mogu puno toga priskrbiti“, rekao je uz ostalo vlč. Ćosić.

Povjerenik Slavonskobrodskih Caritasa u koji su uključene župe Slavonskobrodskog, Sibinjskog, Garčinskog i Velikokopaničkog dekanata, vlč. Krunoslav Karas zahvalio je na kraju mise svima koji su, dajući milostinju pod tom misom, pomogli kupnju ogrjeva siromašnima u svojoj sredini. Dodao je kako je u prošlogodišnjoj akciji od prikupljenih priloga kupljeno 132 metra drva s kojima se pomoglo 44 obitelji te pojedincima. Iskazao je svoju zahvalnost Gospodinu na njegovoj providnosti te nikome tko je zatražio nije bila uskraćena pomoć. Zahvalio je svim tvrtkama, osnovnim i srednjim školama i svim župljanima slavonskobrodskih dekanata što su i ove godine tijekom listopada sudjelovali svojim prilozima u ovogodišnjoj akciji. Dodao je kako, iako službeno završena, akcija još traje te svi koji žele pomoći svoje priloge mogu donijeti u župe spomenutih dekanata. One koji trebaju pomoć u ogrjevu, bez obzira na njihovu vjeru ili naciju, pozvao je da se obrate župnicima. Slavlje je pjevanjem animirao zbor župe Duha Svetoga u Malom Parizu.

Nakon misnoga slavlja svećenici su u procesiji došli do grobnice u kojima su pokopani brodski svećenici. Tu je slavonskobrodski dekan, preč. Tomislav Ćorluka blagoslovio grobove i pomolio se za pokojne svećenike i sve koji na tom groblju počivaju. Svećenici su toga dana poslije mise do kasnih popodnevnih sati vjernicima bili na raspolaganju za pojedinačni blagoslov grobova. B. Lukačević