Proslavljen sv. Rok i zavjetni dan grada Osijeka

OSIJEK (TU) – Na blagdan sv. Roka 16. kolovoza u svečevoj kapeli u Osijeku u Strossmayerovoj ulici proslavljen je uz naslovnika i zavjetni dan grada Osijeka. U zajedništvu s vjernicima domaće konkatedralne Župe sv. Petra i Pavla i župa osječkih dekanata jutarnju je misu predvodio konkatedralni župnik mons. Adam Bernatović, a središnju prijepodnevnu župni vikar Župe Uzvišenja sv. Križa u Osijeku Božidar Nađ.

Podsjećajući na sebedarni svečev život vlč. Nađ istaknuo je kako je sv. Rok prošao ovim svijetom poput sjene i kao da ništa važno nije ostavio za sobom u ljudskoj povijesti te je rekao: „Iza njega nisu sačuvana znamenita djela u obliku građevina, knjiga, osvojene zemaljske moći i stečenoga utjecaja. Štoviše, nisu nam ostale niti njegove slike, imena ili značajni datumi po kojima bismo prepoznali veličinu njegova boravka na zemlji. Pa ipak, Bog mu je podario poseban dar po kojemu je postao svet zagovornik u cijelom kršćanskom svijetu.“ Vlč. Nađ osvrnuo se i na blagdanski evanđeoski odlomak iščitavajući ga iz svečeva života te rekao: „Nakon smrti roditelja podijelio je imanje, odjenuo hodočasničko ruho, krenuo na put prema Rimu i susreo slavu i milost apostola ne u veličini crkava, nego u bolesnim ljudima pogođenima kugom. Shvatio je da je zemaljski sjaj uvijek taman ako nema ljubavi; znao je da je pred njim u drugomu čovjeku Gospodin, gladan, žedan, gol, zatočen, bolestan… „Najteža je osuda i kazna ne biti prepoznat od Boga, jer mi nismo prepoznali njega u sakramentu svoje braće i sestara, malenih i siromašnih. Isus se poistovjećuje s njima. Ne govori: sve što ste učinili drugima kao da ste učinili meni, već meni ste učinili,“ zaključio je vlč. Božidar.

Svečanu večernju misu predvodio je gornjogradski župni vikar Robert Almaši. Slavlja su uveličana pjevanjem Zbora uz orguljsku pratnju Luke Jerkovića. Svećenici su za vrijeme misa bili na raspolaganju za ispovijed, a crkva tijekom cijelog dana otvorena hodočasnicima. Mirjana Eržić