25. obljetnica svećeništva o. Ljubomira Sturka

OSIJEK (TU) – U nedjelju, 26. rujna 2021., sestre basilijanke u Osijeku, zajedno s vjernicima, čestitale su srebrni jubilej – 25. obljetnicu svećeničkog ređenja o. Ljubomiru Sturku, župniku grkokatoličke Župe Krista Kralja u Osijeku.

U pozdravnoj riječi s. Darija Fina, provincijalka, zahvalila je o. Ljubomiru na njegovom predanom pastoralnom radu i lijepoj suradnji. U ime Ukrajinaca i Rusina čestitke župniku uputile su Oksana Martinjuk, predsjednica UKPD ”Lesja Ukrajinka” Osijek te Helena Šoban. Djeca obitelji Lasek-Žagar zajedno s mamom Tatjanom pozdravili su o. Ljubomira prigodnom pjesmom.

Slavljenik je rođen 1963. u Ukrajini. Nakon osnovne i srednje tehničke škole završio je Sveučilište za naftu i plin u gradu Ivano-Frankivsk te je radio kao inženjer. Oženio se sa Oksanom, rođ. Ostapović, kćerkom svećenika Oresta Ostapovića. Krajem 1980.-ih, kada je Crkva u Ukrajini stekla dugo očekivanu slobodu, upisao je Teološki institut. Godine 1990. kao jedan od 10 studenata teologije u Ivano-Frankivsku primljen je na školovanje u Hrvatsku.   

Diplomirao je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu, a godine 2005. magistrirao je na KBF-u u Zagrebu. Dana 29. rujna 1996. godine zaređen je za svećenika po rukama biskupa Sofronija Dmiterka u Ukrajini. Dekretom križevačkoga biskupa Slavomira Miklovša od 19. srpnja 1997. imenovan je upraviteljem župe Krista Kralja u Osijeku gdje djeluje sve do danas. FB Grkokatolička Crkva u Hrvatskoj – Greek Catholic Church Croatia