20. Susret ministranata Đakovačko-osječke nadbiskupije

ĐAKOVO (TU) FOTOGALERIJA – Oko 600 ministranata i ministrantica iz svih župa Đakovačko-osječke nadbiskupije okupilo se u petak, 22. lipnja 2018. na 20. Nadbiskupijskom susretu ministranata pod geslom »Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce!« (Mt 6,21). Ovogodišnji susret započeo je svečanim euharistijskim slavljem u đakovačkoj katedrali koje je, uz mons. Ivana Ćurića, generalnog vikara, vlč. Dejana Henčića, nadbiskupijskog povjerenika za pastoral ministranata i još 40-ak svećenika, predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Uvodeći u misno slavlje, nadbiskup Hranić pozvao je sve ministrante i ministrantice na sabranost i ispit savjesti te je postavio nekoliko pitanja: »Gdje je moje srce? Gdje je moje blago? Na što najčešće mislim? Što me oduševljava i zaokuplja moje najskrovitije misli? Je li Isus u središtu moga života i je li moje srce kod njega i uz njega?«.

U svojoj homiliji, mons. Hranić naglasio je kako ljudsko srce nije potpuno neovisno i slobodno već je uvijek vezano uz neko blago: »Naše je srce već negdje i prije negoli uopće možemo opaziti da je vezano uz neko blago. Ono već ima svoje blago. Srce zato nije najprije siromašno, nego je ono najprije navezano. Ali srce nije istinsko, ukoliko nije prošlo kroz proces odricanja od blaga i izbora blaga. Izbor svoga blaga srce treba napraviti razlikujući blago na zemlji i blago na nebu. Razlika je velika. Blago na nebu lopov ne može ukrasti i moljac ga ne može rastočiti. Blago na nebu ne propada. Ono je sigurno.« Na tom je tragu nadbiskup pozvao sve okupljene ministrante i ministrantice da traže nepropadljivo blago, ali da se ne zadržavaju samo na tome nego da svoje snage i pozornost posvete i bližnjima. Svoju je homiliju zaključio mislima kako je jedino Krist Gospodin naše istinsko blago, a mi njegovo.

Svečanosti misnog slavlja asistencijom su doprinijeli đakovački bogoslovi i ministranti Župe sv. Martina, biskupa iz Bošnjaka na čelu s preč. Josipom Filipovićem. Slavlje su također obogatili udruženi dječji zborovi Župe sv. Vinka Palottija (Vinkovci 4), Župe sv. Luke, evanđelista (Josipovac 2) i Župe Rođenja Blažene Djevice Marije (Višnjevac) svojim pjevanjem i sviranjem na klaviru, gitari i violinama. Cjelokupni susret organiziralo je Povjerenstvo za pastoral ministranata Đakovačko-osječke nadbiskupije u suradnji s Bogoslovnim sjemeništem i Povjerenstvom za pastoral mladih.

Dopodnevni dio programa zaključen je okrepom u Bogoslovnom sjemeništu. Nakon toga susret je nastavljen u Gradskoj nastavno-sportskoj dvorani prigodnim glazbeno-scenskim programom, koji je priredila Zajednica Cenacolo. Ministranti su se potom natjecali u nogometu, a pobijedila je ekipa Župe sv. Martina iz Privlake, drugo mjesto osvojili su ministranti Župe sv. Mateja iz Garčina, a treće mjesto katedralna Župa Svih svetih iz Đakova. Ministrantice i ministranti koji nisu sudjelovali u nogometu, posjetili su Samostan Milosrdnih sestara Svetog Križa. FOTOGALERIJA –  B. Diklić/Foto: B. Diklić & N. Klemen