Akademija o XX. obljetnici Hodočašća Osijek – Vukovar i promocija filma

OSIJEK (TU) – „Moramo svuda upozoravati i učiti, da sveti zanos i plemenito oduševljenje u izgrađivanju temelja mlade Države Hrvatske bude nadahnuto strahom Božjim i ljubavlju za Božji zakon i njegove zapovijed Država Hrvatska moći biti izgrađena na čvrstom temelju“, citat je bl. Alojzija Stepinca kojim započinje film „Svetac“ Ante Duvnjaka, premijerno prikazan na svečanoj akademiji povodom XX. obljetnice Hodočašća Osijek – Vukovar (2003. – 2023.) održanoj uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, 17. studenoga 2023. u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku.

Akademiju su organizirali UHDDR Osijek i HVIDRA Osijek, Udruga hrvatskih branitelja Lučonoše Domovinskog rata te Maraton klub Hrvatski sokol, a za glazbeni program bio je zadužen HOPGD Zrinski.

Prisutne su pozdravili: Vlado Božičević, predsjednik UHDDR Osijek te Vlado Lubina, koji je prvi sam hodočastio pješice iz Osijeka u Vukovar te oni koji su mu se sljedećih godina pridružili: Vjekoslav Beck, Mirko Kovačević, Damir Černič… Gabriela Poslon iz Doma učenika Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku s prisutnima je podijelila plodove svoje inicijative da na hodočašće od Osijeka do Vukovara povede srednjoškolce te to čini od 2010. godine. Tijekom četrnaest godina oko 2500 učenika i studenata prehodalo je od Osijeka do Vukovara oko 100.000 km. Uime Osječko-baranjske županije obratila se Ivana Bagarić, potom je govorio Miljenko Kolobarić, predsjednik HVIDR-e Osijek 91., a uime nadbiskupa Đure Hranića prigodnu riječ uputio je prof. dr. Stanislav Šota, povjerenik za pastoral branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Program je moderirao Branko Čulo.

Pozdravljajući prisutne vlč. Šota je rekao: „Najiskrenije vam čestitam obljetnicu – 20. godina hodočašća Osijek – Vukovar. Gledajući film „Svetac“ prvo su mi pale na pamet Božje riječi upućene Mojsiju u Izl 3 – „Izuj obuću s nogu jer mjesto na kojem stojiš sveto je tlo“. Parafrazirano – „Izuj obuću s nogu, duboko se pokloni, napose zahvali…“ Stoga hvala vam dragi hodočasnici na svakom koraku, na svakoj molitvi, na svakoj žrtvi koju ste učinili za Boga i domovinu, za što brže proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca.“ Sve prisutne koji će ove godine hodočastiti za Vukovar, prof. Šota pozvao je da svoj hod prikažu za Đakovačko-osječku nadbiskupiju – da obitelji u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji budu otvorene životu i žive za život jer je ova nadbiskupija doživjela demografski slom.

Uslijedilo je prikazivanje filma i obraćanje autora; zatim su svi prisutni molili molitvu za proglašenje svetim  bl. Alojzija Stepinca te je program nastavljen domjenkom uz razgledanje izložbe o hodočašćima. M. Kuveždanin