“Stepinac. Razgovori s prijateljem”

SLAVONSKI  BROD (TU) – U sklopu trodnevne duhovne priprave za proslavu blagdana bl. Alojzija Stepinca, u četvrtak, 8. veljače večernje misno slavlje u istoimenoj blaženikovoj župi u Slavonskom Brodu predvodio je prof. dr. Ivica Raguž, profesor na đakovačkom KBF-u. On je u prigodnoj homiliji, po primjeru našeg Blaženika, vjernicima približio otajstvo naše vjere.

Poslije mise predstavio je svoju knjigu “Stepinac. Razgovori s prijateljem”, koja je nastala traganjem o životu i djelu našega Blaženika, počevši od njegova hodočašća u Mariju Bistricu kada je 3. listopada 1998. proglašen blaženim, godine u kojoj je on na Petrovo zaređen za svećenika.

Naglasivši kako je najvažnije upoznati blaženikovu dušu, dr. Raguž izdvojio je nekoliko blaženikovih misli iz knjige koje nam u tome mogu pomoći. Uputio je da su sve blaženikove propovjedi počinjale primjerima svetaca, stoga smo ih mi kršćani pozvani imitirati i nasljedovati; zatim da mu je Abraham bio uzor zbog njegove stamene, cjelovite, stalne i žive vjere; kao i da nam bl. Alojzije za uzor snage, nade i ufanja stavlja Davida – čovjeka snage koja dolazi od Boga te ponizna priznavanja svojih grijeha. Na kraju je pojasnio zašto nas blaženi Stepinac poziva na krepost stidljivosti kako u svojim riječima, mislima, tako i u odijevanju te čuvanju svoje duše.

„Blaženi Alojzije jest moj prijatelji i u druženju s njim upoznao sam najboljeg prijatelja Isusa Krista. Kako nam kaže sv. Augustin, da je prijateljstvo nešto zbog čega je jedino vrijedno živjeti. I oni koji su umrli su naši prijatelji, pa mi je tako prijateljujući sa blaženim Stepincem ovaj život postao vrijedan življenja, a zahvaljujući njemu i moje je druženje s Isusom postalo vrijednije”, posvjedočio je uz ostalo dr. Raguž.

Vjernicima je poručio da se sprijatelje sa svojim nebeskim zaštitnikom, oponašaju ga, nasljeduju ga u konkretnom životu, a po njemu i Isusa, a onda je neminovno da se mijenjaju, postaju bolji. B. Lukačević