100. obljetnica rođenja sv. pape Ivana Pavla II. proslavljena u Bartolovcima

BARTOLOVCI (TU) – U povodu 100. obljetnice rođenja svetog pape Ivana Pavla II. u filijalnoj crkvi u Bartolovcima kod Slavonskog Broda, jedinoj crkvi u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji posvećenoj tom svecu, misu zahvalnicu predvodio je 18. svibnja domaći župnik Pero Stanić.

Oživljavajući pred pedesetak župljana život i djelo Ivana Pavla II., župnik Stanić u homiliji posvijestio je koliko je taj veliki papa zadužio i naš hrvatski narod, kojega je tri puta pohodio. „Najsvetiji događaj za Crkvu u Hrvata i za hrvatsku povijest dogodio se u našim danima, 10. i 11. rujna 1994. godine, kada nas je prvi puta pohodio papa Ivan Pavao II. Koliko je taj pastirski posjet očekivao i želio hrvatski narod, svjedoči sve ono što se događalo od uzletišta do katedrale te subote navečer. Misa slavljena 11. rujna na zagrebačkom Hipodromu bila je najsvečanija misa u našoj povijesti, jer se u njoj slila vjera i pobožnost svih naših pokoljenja. Gotovo milijunsko mnoštvo svjedočilo je svoju vjeru dostojanstvom, sabranošću, pjesmom i molitvom; srcem je slušalo poruku Svetoga Oca. Uvjereni smo da sjeme Božje riječi posijano u mnoga srca donosi rod duhovne i moralne obnove pojedinaca, obitelji i cijelog našeg naroda. Pamtimo svi taj veličanstveni događaj na kojem sam i osobno sudjelovao“, rekao je uz ostalo župnik Stanić.

Podsjetivši na papinu molbu da molimo za njega, nakon što ode s ovoga svijeta, župnik Stanić pozvao je župljane da se doista utječu svom nebeskom zaštitniku sv. Ivanu Pavlu II., moleći njegov zagovor, napose za bolesne i nemoćne, koji su svetome papi bili posebno na srcu.

Kao i svakog zavjetnog dana – 22. u mjesecu, na kraju mise zajedno su izrekli prigodnu molitvu svetom Ivanu Pavlu II. Kao rođendanski dar, te poseban izraz štovanja i ljubavi prema svetom papi, Bartolovčani su okitili oltarnu sliku sa stotinu ruža. B. Lukačević