Župna tribina “Caru carevo, Bogu Božje”

VALPOVO (TU) – Župna tribina održana je u srijedu, 27. studenog u Centru kulture M. P. Katančić grada Valpova. Gost i predavač je bio Darko Pavičić, novinar i kolumnist Večernjeg lista koji redovito prati i komentira događanja u Crkvi. Događanjima u Crkvi bavi se od 1988. godine u različitim medijima: Vjesnik, Danas, Jutarnji list i danas Večernji list. Tema je bila: Crkva, politika, društvo, mediji, “Caru carevo, Bogu Božje”. 

Govorio je o Crkvi u današnjem vremenu i hrvatskom društvu koje je sekularizirano i Crkva je potisnuta u drugi plan. Slobode u medijima ima za sve osim za Crkvu. Nameće se potreba za većim zauzimanjem medijskog prostora u organizaciji Crkve. Isto tako potreba za novim i drugačijim pristupom današnjem čovjeku koji ne traži nove metode i oblike pastorala nego autentičnost. Pojavljuju se grupe mlađih ljudi koji se okupljaju na molitvi krunice na javnim prostorima, sudjeluju na svakodnevnom euharistijskom klanjanju u tišini, sudjeluju na svakodnevnoj misi i sl. Statistike pokazuju da se smanjuje broj religioznih osoba u društvu, ali raste broj uvjerenih i opredijeljenih vjernika, što je kvalitativno bolje. Crkva će se vratiti u manje krugove kao obitelj, prijatelji i istomišljenici, ali sa jačim djelovanjem prema okolini, mišljenja je Pavičić.

Komentiran je stav prema štrajku prosvjetnih radnika i uloga vjeroučitelja i Crkve u tome. Postavljeno je pitanje (ne)prihvatljivosti Istanbulske konvencije, kojoj se Crkva protivi radi uvođenja roda koji nije određen spolom. Postavljeno je pitanje školskog vjeronauka koji nije dovoljno odgojan i roditeljskog odgoja koji je izostavljen i prenosi se na druge: vrtić, školu i društvo općenito. 

Darko Pavičić je predstavio i svoju knjigu: “Međugorje – prvih sedam dana” u kojoj se bavi s prvim ukazanjima. Na tribini je sudjelovalo stotinjak sudionika. Organizirali su je župa Valpovo i Zvonko Mrak, župnik. Tiskovni ured