Zadušnica uz obilježavanje 27. godišnjice ustroja 130. brigade

OSIJEK (TU) –  Uz slogan „Zajedništvo je naša snaga“ 130. brigada Hrvatske vojske obilježila je programom 19. i 20. listopada u Osijeku 27. godišnjicu ustroja. Program je otvoren 19. listopada multimedijskom izložbom „Osijek na udaru brutalne agresije“ u Ugostiteljsko-turističkoj školi te postavljanjem 3. jesenskog sajma zadruga i OPG-ova hrvatskih branitelja „Sajam poduzetništva hrvatskih branitelja“ na Trgu Ante Starčevića. Središnje obilježavanje počelo je 20. listopada zadušnicom za preminule pripadnike 130. i 101. brigade čiji su predstavnici bili na misi u 9 sati u kapucinskoj crkvi Sv. Jakova.

„Danas je na misi svečanije jer se sa pripadnicima 130. brigade i njihovim suborcima 101. brigade iz Zagreba zahvalno sjećamo ljubavi koju su poginuli darovali za svoj dom, obitelj, vjeru i domovinu. U obrani najvećih vrijednosti položili su svoj život. U evanđelju je zapisano: ‘Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za prijatelje.’ (Iv  15, 9-17) i to je kršćanska ljubav, žrtvovanje samoga sebe, ljubav prema Bogu, čovjeku i domovini“, uvodno je kazao fra Anto Pervan, OFMCap, gvardijan Kapucinskoga samostana sv. Jakova u Osijeku, te u propovijedi poručio: „Sjećajući se naših branitelja koji su život položili za Domovinu i mi idemo Isusovim putom, vjerom idemo da možemo ustrajati na svom životnom putu.“ Misu je suslavio p. Željko Rakošec, policijski kapelan Policijske kapelanije sv. Jeronima u Osijeku. Pjevanjem i orguljskim sviranjem Valentina Martića misnu je svečanost uveličao gostujući zbor župe Sv. Antuna Padovanskog iz Žepča uz ravnanje s. Slavice Tubak koja je hodočasnike dovela u Osijek.

„Molitvom na misi zahvalni smo za prijatelje koji se sjećamo, poginulih suboraca i za svoju Domovinu, a promicanjem gospodarskih aktivnosti branitelja na najbolji način čuvamo dostojanstvo svih hrvatskih branitelja i istine o Domovinskom ratu. S nama su prijatelji iz Zagreba, kao i svake godine na svečanostima proslave 130. brigade, ustrojene 25. listopada 1991., i skupa molimo za naše pokojne. Sjećamo se 63 poginula branitelja i 22 nestala, a ranjena su bila 372 vojnika. Brigada je poznata po razminiranju koje smo započeli prvi u Hrvatskoj kako bismo omogućili skidanje usjeva iz jeseni ’91., obradu zemlje, popravak crkvi i kuća zbog povratka stanovnika u sela na prvim linijama obrane Osijeka – Nepokorenog grada“, ponosno je kazao ratni zapovjednik inženjerije bojnik Zlatko Dernaj, predsjednik Udruge veterana 130. brigade HV-a i udruge Heroji Osijeka. Misi su pribivali branitelji i ratni zapovjednici 130. i 101. brigade pukovnici Živko Mijić i Ahmet Puškar, zapovjednik 2. bojne 101. brigade HV-a, Stjepan Bratković, natporučnik Ivan Šoštarić, razvodnik Dragan Lončar i branitelji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 101. br. ZNG-a, te predstavnica Ministarstva hrvatskih branitelja Sanja Ivković.

Nakon mise položeni su vijenci i upaljene svijeće na Trgu slobode uz Spomen-obilježje poginulim braniteljima i stradalnicima, potom je otvoren 3. Sajam poduzetništva hrvatskih branitelja (sa šezdesetak štandova domaćih proizvoda i rukotvorina) i priređen je kulturno-umjetnički i glazbeni program te druženje uz ručak za sve posjetitelje. Program je organizirala Udruga hrvatskih branitelja, invalida, stradalnika, domoljuba i njihovih obitelji „Heroji Osijeka“. Nevenka Špoljarić