Svetkovina Svih svetih u Đakovu

ĐAKOVO (TU) – „Danas su oči nas koji smo na zemlji usmjerene prema proslavljenoj, nebeskoj Crkvi. Svetost je Božja ponuda i njegov poziv svakome od nas, nikako privilegij samo pojedinih ljudi. Među onima koji su živjeli s nama na zemlji, među našim pokojnim roditeljima, rodbinom, braćom i sestrama, među našim prijateljima, među onima koji su branili ovu zemlji i ovaj narod, bilo je puno onih koji su se čitavim svojim bićem prepuštali Božjoj ljubavi i koji su nastojali na nju odgovoriti, Isusova blaženstva su prihvaćali kao program svoga života te su tako ostvarili poziv na svetost“,

rekao je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, uvodeći na svetkovinu Svih svetih u večernje misno slavlje u đakovačkoj prvostolnici sv. Petra, tijekom kojega se već tradicionalno moli za sve branitelje i žrtve Domovinskoga rata.

U nadbiskupovoj koncelebraciji bili su mons. Vladimir Dugalić, mons. Luka Marijanović te mons. Pero Aračić, a misno slavlje animirao je Mješoviti katedralni zbor, pod vodstvom mo. Ivana Andrića te orguljsku pratnju mo. Vinka Sitarića. U svojoj homiliji nadbiskup je tumačio naviješten odlomak Evanđelja o Isusovom govoru na Gori i blaženstvima, koja otkrivaju koje vrijednosti te kreposti živi i razvija kršćanin koji želi nasljedovati Isusa te su radosni izraz blizine Božjega Kraljevstva, koje u sebi ima karakter budućnosti, ali je već prisutno kao osobiti Božji dar onima čije je kraljevstvo nebesko i čija je plaća na nebesima.

„Blaženstva su program kršćanske savršenosti. To ne znači da trebamo gladovati i žeđati, biti siromašni i uplakani…, ali znači da je Bog u kojega vjerujemo i koji nas pokreće gladan, žedan, napušten, siromašan i uplakan. On se poistovjetio sa svima gladnima, žednima, napuštenima, uplakanima, siromašnima. I zato nas on poziva da u svakoj osobi koja proživljava takve trenutke vidimo sliku Božju i prepoznamo dijete Božje, svoju sestru i brata. Tada problemi te osobe postaju i moji i neće mi se dogoditi da joj ne pokažem svoju istinsku solidarnost i milosrđe. Tugovat ću ako moja sestra ili brat tuguje, radovat ću se ako se oni raduju. Tako prihvaćajući duh Blaženstava, postajemo promicatelji i graditelji nebeskoga kraljevstva na zemlji“, rekao je nadbiskup Đuro.

Okupljene vjernike nadbiskup je potaknuo da u ogledaju Isusovih blaženstava susretnu i promatraju veliko mnoštvo svojih dragih pokojnika, koji su ‘dospjeli do cilja’. „Stoje pred prijestoljem i Jaganjcem, odjeveni u bijele haljine, palme i ljiljani im u rukama. Toliki su se među njima izdizali iznad sebične usredotočenosti te su svojim postupcima svjedočili da za je njih postojalo nešto što je još veće i važnije od ovozemaljskog blagostanja. Bili su plemeniti i samoprijegorni ljudi koji su snagom krsne milosti živjeli duh Isusovih blaženstava i gradili ovaj svijet i ovo društvo, umirali za nas, očekujući puninu i konačnu nagradu u budućnosti koju je otvorilo Kristovo uskrsnuće. Bili su zahvaćeni i nošeni duhom Isusovih blaženstava“, rekao je nadbiskup.

Zaključujući homiliju, nadbiskup Đuro je pozvao: „Zahvalni danas sa sv. Ivanom, apostolom i evanđelistom, kličemo: ‘Gledajte, koliku nam je ljubav darovao Otac. Djeca se Božja zovemo i jesmo. Sada smo djeca Božja i još se ne očitova što ćemo biti. Znamo: kad se očituje, bit ćemo njemu slični jer vidjet ćemo ga kao što jest. I tko god ima tu nadu u njemu, čisti se kao što je on čist.’ I istodobno za one naše drage pokojnike, koji nisu bili vjerni duhu Isusovih blaženstva i dosljedni na putu kršćanskog svjedočanstva, molimo Isusovo oproštenje i milosrđe.“

Anica Banović