Prvi roman o katoličkom izviđaštvu

JARMINA (TU) – Prvi roman o katoličkom izviđaštvu u Hrvatskoj autora Mateja Delaša objavljen je u travnju 2020., nakon što je vodstvo Udruge katoličkih izviđača “Jarmina” odlučilo urediti i tiskati autorov rukopis koji je nastao već 2016.

U traganju za izgubljenim totemom govori o liku prozvanom Tragač, koji pronalazi zanimljive škrabotine pomoću kojih, vjeruje, konačno može napisati svoju priču nakon svih višegodišnjih pokušaja. Čita dokument, razvija priču te čitatelje želi uvesti u život zanimljive izviđačke družine. Delaš je roman opisao kao „humorističan, izviđački, avanturistički, dječje detektivski i većim dijelom istinit. Dijelom je i filozofski, čime sam zadržao pravo na glavnoga lika koji je zaista tragač, na lika kakvog želim, lika koji o izviđaštvu ne zna, ali želi znati, a uz to nosi iskustvo književnosti te napreže sve moždane vijuge kako bi čitatelju i čitateljici dočarao svoju svijest o traganju. Roman je stvoren na temelju tada vrlo svježega (iako sirovoga) dokumenta Udruge te sam uz to iskoristio svoje izviđačko iskustvo i poznavanje tadašnjih članova, u učionici i vani, kako bi taj roman imao uvjerljivu fabulu i zanimljivu priču, što god to zanimljivu značilo”.

Osim što je roman Delašov prvijenac, navodi kako je to i prvi roman iz Jarmine kraj Vinkovaca. Uz Delaša, koji je po struci nastavnik hrvatskoga jezika, na romanu je radilo još dvoje članova Udruge katoličkih izviđača “Jarmina”, koji su ilustrirali naslovnicu.

“Roman sam napisao najprije svojim izviđačima, a zatim svima koji se osjećaju mladima, a izviđači znaju što to znači u našem jeziku. Izviđačkih romana u Hrvatskoj nema puno, a U traganju za izgubljenim totemom ili Tragač jedan je od pokušaja nastanka jednoga, što ćete prepoznati pročitate li knjigu do kraja. K tomu, o katoličkom izviđaštvu, odnosno skautizmu, nema ih uopće”, napisao je Delaš.

Recenziju romana napisala je vjeroučiteljica Sani Gilja te je, između ostaloga, istaknula: „Autor će neprimjetno čitatelje uvesti u pojmovnik izviđaštva, organizacijsku strukturu Udruge kao i njezine aktivnosti; prenijeti im duh zajedništva, prijateljstva, služenja drugomu i volonterstva, otvorenosti  drugomu, prihvaćanja i poštivanje međusobne različitosti unutar Udruge i izvan nje. Udruga katoličkih izviđača “Jarmina” svoja vrata otvara i članovima koji dolaze i iz drugih duhovnih ozračja, no aktivnosti Udruge koje, kada je to moguće i prikladno, prate molitva, sakramentalna slavlja i hodočašća, daju joj nedvojben kršćanski pečat. Donošenje Betlehemskog svjetla u Đakovačko-Osječku nadbiskupiju i njegovo raznošenje u župne zajednice diljem Nadbiskupije pribrajaju se hvalevrijednim aktivnostima ove Udruge. Osim toga, spominju se hodačašće u Ilaču, čitanja na misama, izviđačke molitve na početcima sastanaka s djecom nedjeljom i mnoge druge kršćanske vrijednosti.“

Zarada pomoću donacija namijenjena je dobrotvornomu djelovanju Udruge katoličkih izviđača “Jarmina”, koji će otkriti namjenu prikupljenih sredstava na promociji u Jarmini. Tiskovni ured