Proslava sv. Ane u Srijemu

LAĆARAK / SOT (TU) – Euharistijsko slavlje u nedjelju 26. srpnja u povodu blagdana svete Ane, zaštitnice župe u Laćarku, predvodio je srijemski biskup mons. Đuro Gašparović, koji je blagoslovio i nova zvona. Na misi su sudjelovali vlč. Nikica Bošnjaković, župnik u Šidu, te župnik domaćin Ivica Zrno. Blagdan je svečano proslavljen i u Sotu,  gdje je ujedno zavjetni dan.

Predvodeći misno slavlje u Laćarku, biskup Gašparović je u homiliji naglasio kako „ovaj blagdan sv. Joakima i Ane vraća u minula vremena i budi u nama sjećanje na naše pretke, podsjeća nas na svetu baštinu koji su nam oni ostavili, kao i na zahvalnost koju trebamo prema njima osjećati zbog poklada vjere koji su nam predali”.

U nastavku homilije biskup je rekao: „Nemojmo misliti da s nama počinje svijet, da nam ništa nije dano niti predano te da mi ne trebamo ništa dati i predavati jedni drugima. Obogaćujući predanu baštinu svojim doprinosima, prenosimo je i na našu djecu, na naše mlade, na naraštaje koji dolaze, na naše obitelji. Prisutnošću u ovoj župnoj crkvi molimo da nam Gospodin podari svoga Duha  kako bismo činili sve da Boga, Isusa Krista i Duha Svetoga nosimo u svoje obitelji, da ponovno kao program života zasjaju Božje zapovijedi koje danas toliko zaobilazimo i kršimo. Molimo danas sv. Joakima i Anu, uzore supružnika, obitelji i obiteljskoga života, za sve naše obitelji, molimo za otvorenost novim životima, za duhovni i moralni oporavak, za obraćenje u našem narodu. Tražimo od sv. Joakima i Ane Božju pomoć i milost, milost Isusa Krista  te moćni zagovor one koju su u suradnji sa Stvoriteljem darovali i odgojili za ovaj svijet, Blažene Djevice Marije.“ 

Blagoslov novih zvona 

Ovogodišnja proslava zaštitnice župe za vjernike u Laćarku bila je posebno radosna, jer je biskup na završetku misnoga slavlja blagoslovio nova zvona, postavljena 21. srpnja. Župnik Zrno je ovaj događaj označio kao povijesni za laćaračku župu te biskupu Gašparoviću zahvalio za dolazak u ovu župnu zajednicu nakon 12 godina. “Dosadašnja zvona, sa stare laćaraćke crkve, na kojima stoji godina 1870., zvonila su samo prigodno, označavajući molitvu ili euharistijsko slavlje u crkvi. Novim zvonima otvorena je nova mogućnost: označiti svaki puni sat te zvonima pozivati vjernike na molitvu tri puta dnevno gdje god da se nađemo”, naglasio je vlč. Zrno, zahvalivši svima koji su pomogli u organizaciji proslave zaštitnice župe.

Nova zvona, tj. sustav zvona, vrijednosti tri tisuće Eura, dar su vjernika hrvatskih katoličkih zajednica koje djeluju u Njemačkoj u Metzingenu, Reutlingenu i Tübingenu. Na poziv i zamolbu župnika Zrna rado su se odazvali prikupljanju priloga za ovaj projekt. Vlč. Ivica je stoga pozvao više puta vjernike u Laćarku da se redovito mole za svoje dobročinitelje, na čelu s njihovim pastirima: vlč. Antom Kutlešom, fra Milanom Gelom i vlč. Senkom Antunovićem, koji pastoralno skrbe za navedene hrvatske katoličke zajednice. 

Sot – Blagdan sv. Ane za vjernike Sota zavjetni je dan, te ga svake godine svečano slave. Pokraj Sotskoga jezera, daleko od puta, vjernici su prije više od sto godina podigli zavjetnu kapelu sv. Ani. Mještani pričaju da su vremenske nepogode nekoliko godina uzastopno uništavale njihove usjeve, te su s tadašnjim župnikom odlučili zavjetovati se sv. Ani. Svetici u čast Stjepan i Ilka Njilica davne 1918. godine sagradili su kapelicu koja i danas stoji na istom mjestu. Svake godine služili su misu u crkvi, a potom traktorima odlazili do kapele i tamo se molili i pjevali. Prije pet godina pored kapelice je podignut ljetnikovac, pa se od tada misa slavi ondje. Tako je bilo i ove godine na zavjetni dan, 26. srpnja.

Misu je predvodio šidski župnik Nikica Bošnjaković, koji je u propovijedi naglasio vrijednost Božjega kraljevstva, osvrćući se na naviješteno Evanđelje, u kojem se njegova vrijednost uspoređuje s pronađenim blagom ili dragocjenim biserom. Kazao je da zbog Božjega kraljevstva vrijedi sve ostaviti, jer nikako nam ne smije biti važnije materijalno. „Isus želi da mu se više približimo, da mu više vjerujemo. Posebno to traži kada dopusti da nam se dogode neke nevolje. On želi da smo mu uvijek blizu. Želi dušu koja se trudi i radi, ali stalno misli na Nebesko kraljevstvo“, rekao je vlč. Bošnjaković.  

Ana Hodak / Ivica Zrno