Na susretu s Papom u Skopju i hodočasnici Đakovačko-osječke nadbiskupije

SKOPJE (TU) – Papa Franjo predvodio je na Trgu Makedonija u Skopju u utorak 7. svibnja svečano misno slavlje s oko 15.000 makedonskih katolika i hodočasnicima iz susjednih zemalja, među kojima su bili i hodočasnici Đakovačko-osječke nadbiskupije, njih 50-ak, koje je na hodočašće poveo vlč. Petar Ćorluka, župnik Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Vladislavcima.

Među brojnim koncelebrantima, bili su i biskupi HBK: nadbiskup metropolit đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić te hvarski biskup mons. Petar Palić. Među svećenicima suslaviteljima iz Hrvatske bili su i tajnik Nadbiskupskog ordinarijata u Đakovu vlč. Domagoj Lacković te vlč. mr. Mato Mićan.

Papa je u propovijedi istaknuo da Isus kao „kruh života“ taži istinsku glad i žeđ čovjeka. Podsjećajući na riječi iz naviještenoga Evanđelja po Ivanu, kazao je kako se mnoštvo okupilo oko Isusa. „Upravo smo slušali o umnažanju kruhova; to je bio jedan od onih događaja koji su ostali urezani u umu i srcu prve zajednice učenika. Došlo je do slavlja – blagdana koji je pokazao Božju preobilnu velikodušnost i brigu za njegovu djecu, koja su postala braća i sestre u dijeljenju kruha. Zamislimo na trenutak tu gomilu. Nešto se promijenilo. Na nekoliko trenutaka, oni žedni i tihi ljudi, koji su slijedili Isusa u potrazi za Riječju, mogli su dotaknuti svojim rukama i osjetiti u svojim tijelima čudo bratstva koje je sposobno zadovoljiti se nadasve“, objasnio je.

„Nemojmo se bojati reći jasno: ‘Gospodine, gladni smo’. Gladni smo, Gospodine, kruha tvoje Riječi, koji može otvoriti našu uskogrudnost i našu samoću. Gladni smo, Gospodine, iskustva bratstva u kojem ravnodušnost, beščašće i sramota neće ispuniti naše stolove ili zauzeti mjesto u našim domovima. Gladni smo, Gospodine, susreta u kojima Tvoja riječ može podići nadu, probuditi nježnost i senzibilizirati srce otvarajući putove preobrazbe i obraćenja (…) U svakoj euharistiji Gospodin lomi i dijeli samoga sebe. On nas poziva da se lomimo i podijelimo se s njim, i budemo dio tog čudesnog množenja koje želi doprijeti i dotaknuti, s nježnošću i suosjećanjem, u svaki kutak ovoga grada, ove države i ovoga tla“, poručio je Papa.

Istodobno je upozorio na opasnost etiketiranja drugih i traženja brzih i jednostavnih odgovora. Navikli smo se jesti tvrdi kruh dezinformacija, mnogi su kroz konformizam postali ravnodušni, kroz snove o slavi i veličini ostali usamljeni ili su u nastojanju za povezivanjem izgubili osjećaj bratstva, primijetio je Papa.

Poslije molitve vjernika upriličen je svečani prinos darova koje su prinijele dvije obitelji, te pričest. Prije završnog Papina blagoslova, zahvalu za apostolski pohod uputio je domaćin biskup Stojanov, a kratko se, netom prije blagoslova, obratio i Sveti Otac.

Otvorenje izložbe i molitveno bdijenje
Večer prije, u ponedjeljak 6. svibnja, u Kulturnom centru Kočo Racin svečano je otvorena izložba „Majka Tereza i p. Ante Gabrić“, autora Zvonimira Aletića. Na otvorenje su se, između ostalih, odazvali brojni biskupi, među kojima i nadbiskup Đuro Hranić. U ime domaćina mons. Kire Stojanova, izložbu je otvorio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, koji je u svom kratkom obraćanju podsjetio na veličinu majke Terezije i oca Gabrića koji su, kako reče svećenik i pjesnik Izidor Poljak, kamo su koracali, bacali „snopove zlatne svjetlosti“. Nakon izložbe okupljeni su se uputili u skopsku katedralu Presvetog Srca Isusova te sudjelovali u molitvenom bdijenju. IKA / Tiskovni ured