Misnim slavljima biskup Lyimo zaključio dvotjedni boravak u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji

ĐAKOVO / SLAVONSKI BROD (TU) – Večernjim misnim slavljem u đakovačkoj prvostolnici Sv. Petra u nedjelju, 1. ožujka 2020. pomoćni biskup Nadbiskupije Arusha u Tanzaniji, mons. Prosper Balthazar Lyimo, zaključio je svoj dvotjedni posjet župama Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Nakon što je zahvalio Bogu na daru života darovanom svakom od nas, na ovom susretu, na vremenu korizme, biskup je podsjetio na prvo nedjeljno čitanje i kušnje Adama i Eve, te na naviješten ulomak Evanđelja i Isusov 40-dnevni boravak u pustinji i kušnje s kojima se On suočio. „Adam i Eva nisu bili spremni savladati kušnje na koje su naišli. Isus je 40 dana bio u pustinji. I njega je iskušavao Đavao, ali molitvom i postom, kroz meditaciju i razmatranje Božje riječi, Isus je bio sposoban nadvladati kušnje. I mi smo iskušavani u našem vjerničkom životu, i mi smo kao vjernici pozvani moliti, postiti, ali i pomagati onima koji su u potrebi“, rekao je biskup Lyimo.

Posvijestio je da svaki vjernik svakodnevno ima mogućnost biranja; odabrati dobro ili zlo, opredijeliti se za Boga ili protiv njega. „Ova korizma daje mogućnost da pogledamo sebe, svoje srce, da vidimo kako možemo biti bolje osobe, bolji Isusovi učenici. Zato zahvaljujemo Bogu za ovo vrijeme korizme. Mi, kao sljedbenici i učenici Isusovi, pozvani smo slijediti njegov primjer, da ono što nas uči stavimo u svakodnevni život, da volimo sve ljude, da volimo druge kao što Isus voli nas. Imamo oči kako bi mogli vidjeti suze drugih, imamo uši da možemo čuti usamljene, usta i jezik da možemo utješiti one koji pate, ruke koje mogu dotaknuti i podići pale. Iznad svega, imamo srce koje može voljeti sve ljude“, rekao je biskup.

Potom je govorio o svojoj nadbiskupiji Arusha u Tanzaniji, o izrazito teškim životnim uvjetima, siromaštvu i gladi s kojima se svakodnevno susreće te je kazao kako je razlog njegova dolaska u Hrvatsku upravo traženje pomoći za ondašnje ljude. „Ljubaznošću, ljubavlju i darovima možemo pomoći onima koji pate, napose djeci, siročadi, onima s posebnim potrebama. Budite sigurni da će svaka vaša pomoć biti upućena na pravu adresu, a oni koji budu primili vašu pomoć, primaju je s velikom zahvalnošću i mole za vas“, rekao je biskup Lymo te svoju propovijed zaključio riječima: „Ljubazno vas molim: molite za nas, a mi ćemo moliti za vas. Hvala za vašu molitvu i ljubav, za vaše darove i podršku. Bog vas blagoslovio i dobrodošli u Arushu u Tanzaniju.“

U koncelebraciji su bili vlč. Tomislav Ćorluka, mons. Luka Marijanović, vlč. Krešimir Čutura te vlč. Pavao Miklučić, koji je s engleskog jezika prevodio propovijed biskupa Lyima. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor đakovačke župe Svih svetih „Santo“, predvođen s. Jelenom Kovačević. A. Banović

 Slavonski Brod – Župa Duha Svetoga

U jutarnjim nedjeljnim satima biskup Lyimo pohodio je Slavonski Brod i Župu Duha Svetoga u Malom Parizu, gdje je predvodio misno slavlje u zajedništvu s domaćim župnikom Florijanom Kvetekom, župnim vikarom vlč. Zlatkom Hnatešinom i vlč. Pavom Mikulčićem. Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor.

U pozdravnoj riječi domaći župnik naglasio je kako je njegova župa povezana s Tanzanijom preko karmelićanki Božanskog Srca Isusova, koje djeluju u Nigeriji te preko misijske skupine, koja u ovoj župi svojim radom dugi niz godina pomaže siromašne i potrebite. Zahvalio je biskupu na dolasku i obećao daljnju pomoć i molitvu za njegove vjernike.

Biskup je kratko predstavio svoju nadbiskupiju, ljepote svoje zemlje i potrebe mnogih koji u njoj žive. Zahvalio je vjernicima te župe na svakoj dosadašnjoj pomoći te pozvao da i dalje budu povezani napose u molitvi jedni za druge. Uz simbolične darove – dječje igračke, djeca župe na kraju su mise zahvalila biskupu na dolasku te uputila pozdrave djeci u njegovoj nadbiskupiji.  Biskup im je zahvalio i pozvao da dođu u njegovu zemlju.

Iskazao je i svoju radost da i u toj župi na misi aktivno sudjeluju kako odrasli tako i djeca i mladi. Zahvalio je vjernicima i svećenicima te župe kao i ostalima u župama nadbiskupije, koje je do sada pohodio na ljubaznosti, otvorenosti i svim prilozima koje su mu darovali, pojasnivši kako će te donacije i milodari pomoći u ostvarenju projekata rada sa siročadi, gubavcima, siromašnoj djeci te školovanju bogoslova i sjemeništarca koji se pripremaju za svećenički poziv. Župnik Kvetek predao je biskupu sve milodare s te mise kao i darove vjernika. B. Lukačević       

 Slavonski Brod – Župa Bezgrešnog  Srca Marijina

Biskup Lymo istoga je dana predvodio misno slavlje u slavonskobrodskoj župi Bezgrešnog Srca Marijina u 10,30 sati. Župa se dva tjedna pripremala za pohod biskupa Lyime, koji je na taj način želio zahvaliti, ne samo za pomoć koju Nadbiskupija čini za Crkvu u Africi, nego i potaknuti na razmjenu pastoralne suradnje dviju nadbiskupija.

Biskupa Lyima dočekali su članovi Misijske zajednice na čelu s voditeljicom Mirjanom Jurić i župnikom Andrijom Djakovićem. Na početku svete mise župnik je izrazio dobrodošlicu biskupu te radost zbog zajedništva Crkve koja je ista po cijelom svijetu. Pred kraj svete mise župni zbor, pod ravnanjem s. Ankice Tomas, posebno je pozdravio biskupa pjesmom „Sva radost tvoja“, a biskup je uzvratio vjernicima pjevajući pjesmu uz pokrete „Božja ljubav je svuda“.

U dvorani se biskup susreo s Misijskom zajednicom ove župe te uz mnoštvo pitanja upoznao prisutne sa stanjem u Tanzaniji i pozvao vjernike da pomognu siromašnima u koji žive tamo. Tijekom susreta, biskupa su pozdravili djelatnici Misija: Mirjana Jurić (voditeljica misija), prof. Anja Ravlić (voditeljica „Lanca dobrote“ – pomoć djeci u Beninu) te Kristina Radić, koja od jeseni vodi udrugu „Marijini obroci“, koji su biskupa upoznali sa svojim djelovanjem.

Susret je završio govorom biskupa Lyime o stanju u Tanzaniji, kao i potrebi naše braće i sestara širom svijeta za solidarnošću svih članova Crkve. Župnik Djaković predao je novčani dar kojega su skupili vjernici pod svetom misom za potrebe misija u Tanzaniji. Biskup Prosper se poslije zadržao i na ručku s članovima Misija u ugodnom razgovoru. Ivana Pitlović