Duhovne vježbe za majke s djecom

ĐAKOVO (TU) – Majke s malom djecom imale su prigodu tri dana (od 10. do 12. travnja) boraviti u Betaniji u Đakovu na duhovnim vježbama koje je vodila Katarina Ralbovsky, teologinja i odgojiteljica, s dugogodišnjim iskustvom rada u hagioterapiji, na temu: Duhovna dimenzija odgoja. U organizaciji susreta sudjelovale su s. Rastislava Ralbovsky i s. Marija Klara Klarić uz pomoć volontera.

Duhovne vježbe su sadržavale odvojen program za majke. U predavanjima mogle su one preispitati i obogatiti svoje odgojne postupke, a u molitvi, ispovijedi, misi i zajedničkim klanjanjima crpile su snagu za ovu važnu zadaću.

Program za djecu imao je za cilj omogućiti majkama da nesmetano sudjeluju u svom duhovnom programu, ali i djeci posredovati nova iskustva zajedništva i vjere. Katehistica Kristina, uz pomoć mladih volonterki, vodila je bogati program: katehezu i molitvu primjerenu njihovoj dobi, kreativne radionice, igre, ples i pjesme s pokretima. Nije manjkala ni okrepa, za što se pobrinuo vlč. Dominik Ralbovsky. U pauzama majke su mogle uživati u radostima svoje djece i tako se i same opustiti i odmoriti. Vrhunac je bilo zajedničko euharistijsko slavlje, koje je predvodio je vlč. Ralbovsky. Tu su svoj posebni doprinos dali maleni sa svojim pjesmama s pokretima, praćeni sviranjem i tamburicom volonterki iz Sonte.

Na cijelom programu sudjelovalo je 12 majki i 16 djece (od godinu dana do 7 g. starosti), uz one koji su se priključivali djelomično. Raduje činjenica da se ovaj puta okupilo toliko mladih majki s malom djecom, koje si teško mogu ovako nešto priuštiti, a gotovo sve su došle po prvi puta i to iz Zagreba, Siska, Bjelovara, Vojvodine i Đakova i okolnih mjesta, kazuju organizatori. s. R. Ralbovsky