Doživotni zavjeti s. Ivane Ćurić, redovnice Družbe Kćeri Božje Ljubavi

ZAGREB (TU) – Časna sestra Ivana Ćurić FDC, iz Župe sv. Antuna Padovanskog u Podvinju (Slavonski Brod), redovnica Družbe Kćeri Božje Ljubavi, predala se Gospodinu po doživotnim zavjetima koje je uz geslo ‘U revnosti Gospodinu služi’ (usp. Rim 12,11) položila u subotu, 4. kolovoza tijekom svečanog euharistijskog slavlja koje je u župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Granešini u Zagrebu predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Sestra Ivana položila je doživotne zavjete poslušnosti, siromaštva i čistoće pred provincijalnom glavaricom s. Gordanom Igrec i zamjenicom s. Ankicom Juranović, koja je tumačila obred zavjeta.

Uz kardinala Puljića, suslavili su provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević, domaći župnik vlč. Josip Balog, don Pavao Šekerija, isusovac o. Petar Galauner, župni vikar slavonskobrodske župe Gospe Brze Pomoći vlč. Krešimir Čutura, župnik Župe sv. Jelene Križarice u Kastvu vlč. Franjo Jurčević, župnik Župe sv. Martina u Dugom Selu vlč. Slavko Kresonja, te spiritanci o. Josaphat N. Mosha, župnik i o. Rafal Kiedrowicz, župni vikar iz Podvinja, rodne župe s. Ivane.

U slavlju su sudjelovale i brojne časne sestre iz nekoliko drugih redovničkih zajednica, među njima sestre iz Ugande s. Fedrick Komugisha i s. Olivia Tumushabe, kojima je ovo prvo putovanje u Europu, te s. Vedrana Ljubić, misionarka u Ugandi. 

“Božja ljubav nije nešto slatkasto. Božja ljubav je križ. A najljepše cvijeće svete Kristove Crkve su duhovna zvanja. Dijelimo danas ljepotu i radost novoga cvijeta u Crkvi, naše sestre Ivane, koja je prigrlila križ, odlučila slijediti Božju ljubav i Gospodinu služiti do kraja života” istaknuo je, uz ostalo, kardinal Vinko Puljić, u prigodnoj homiliji pred brojnim okupljenim vjernicima.

Na slavlju polaganja doživotnih zavjeta s. Ivane bili su i njezini župljani, njih 30-ak iz župe Podvinje. Najponosniji su bili njezini roditelj Katica i Franjo Ćurić, te sestra Heladija i brat Luka s obitelji i brojna rodbina.

Osim polaganja doživotnih zavjeta, okupljeni su svjedočili i svečanosti obnove redovničkih zavjeta koje su Bogu iznova potvrdile sestre s 25 i 50, a najstarija među njima i 70 godina svojih redovničkih zavjeta, 92-godišnja s. Branka Matošević, FDC.

Ivana Ćurić rođena je u Slavonskom Brodu, godine 1984. U rodnom gradu završila je osnovnu i srednju školu, a s 25 godina odaziva se na Božji poziv i oduševljava za redovničku zajednicu Kćeri Božje Ljubavi, koju ponajviše prepoznajemo po blaženim Drinskim mučenicama. I obje Ivanine tetke, s. Heladija i s. Anica, očeve sestre, također su redovnice. S. Ivana svoju redovničku službu nastavlja u Zagrebu. Misa zahvalnica za doživotne redovničke zavjete s. Ivane bit će slavljena u njezinoj rodnoj župi u Podvinju u nedjelju 12. kolovoza u 9.30 sati u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog. Ivica Vlašić