Devetnica i bdjenje Duhu Svetome u Valpovu

VALPOVO (TU) – Pred svetkovinu Duhova, koja se slavila 31. svibnja, u župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije – Valpovo, održana je devetnica, koju su predvodili župnik Zvonko Mrak i župni vikar Luka Ćosić, te u četvrtak 28. svibnja vlč. Ivan Kunčević. Večer uoči svetkovine, 30. svibnja, upriličeno je Duhovsko bdjenje, koje je predvodio župni vikar Luka Ćosić.

Uvodeći u misno slavlje prvoga dana devetnice, župnik Mrak podsjetio je kako je prva devetnica nastala kada su apostoli zazivali Duha Svetoga, a sve ostale devetnice proizašle su iz nje. Napomenuo je kako devetnica traje 9 dana, ali završava na ‘savršeni broj’ – 10. dan kojega nagovještava. O vjeri i molitvi govorilo se prve večeri kada je župnik Mrak naglasio da ljudi često misle prisiliti Boga da im pomogne moleći određene molitve, a zaboravljajući kako prava molitva dolazi iz srca. Kada uvidimo da idemo krivim putem, trebamo se okrenuti i poći novim – pravim putem koji vodi k Bogu, istaknuo je župnik. Druge večeri promišljalo se o Blaženoj Djevici Mariji – Majci Crkve. Tema treće večeri devetnica bila je “Kao što Crkva čini euharistiju tako euharistija čini Crkvu“.

Četvrte se večeri govorilo se o mudrosti Salomona i razumnosti Estere, dva lika povezana darovima Duha Svetoga. Petog dana razmatralo se o važnosti straha Božjega te o Mojsiju koji je unatoč strahu odgovorio na Božji poziv. Župni vikar Ćosić šeste je večeri govorio o temi „Pavlov dar znanja nasuprot slijepom fanatizmu“, rekavši među ostalim kako nas Pavao uči zdravoj religioznosti koja se propituje, istodobno živeći iz povjerenja u Uskrslog Gospodina.

„Bog nas poziva da budemo njegova djeca. A mi smo na neki način posvojena djeca u Kristu. Zamislite da ste vi jedno posvojeno dijete u obitelji i osjećate silnu ljubav svojih roditelja, te svoju ljubav želite pokazati njima … Bog je taj koji nama pruža ruku i traži da ga mi za tu ruku uhvatimo“, rekao je vlč. Ivan Kunčević, propovijedajući sedme večeri, održane na temu „Pobožnost – Tobija. Osme večeri župnik Mrak propovijedao je o jakosti i patnji u liku „Joba – pravednika“. Misna slavlja animirao je Zbor „Sv. Cecilija“, na čelu s orguljašicom i dirigenticom s. Danijelom Škoro.

Duhovsko bdjenje

Duhovsko bdjenje sastojalo se od tri dijela. Započelo je Službom riječi koja je govorila o darovima koje nam Bog daje u povijesti spasenja, a u svojoj homiliji vlč. Ćosić je ustvrdio kako nismo zakinuti za dioništvo u bdijenju apostolske zajednice, jer po plodovima Kristova spasenjskog djela, u liturgiji Crkve imamo jednak pristup uvijek novoj događajnosti povijesti spasenja. Uslijedila je krsna služba i služba svijetla, tijekom kojih su okupljeni obnovili krsna obećanja te se prisjetili sakramenta svete potvrde. Uz blagoslov vode poticalo se na spoznaju koliku važnosti ima Duh Sveti u vjerničkom životu te se molilo za Njegove darove. Treći dio bdjenja bio je poklon Kristu u Presvetom Oltarskom Sakramentu kojega po Duhu Svetom primamo kao lijek besmrtnosti. Na bdjenju je sudjelovao velik broj vjernika, napose krizmanika koji će ove godine primiti sakrament potvrde te drugi mladi. Liturgijsko pjevanje organizirala je s. Danijela Škoro s udruženim Zborom „Sv. Cecilija“ i Zborom mladih „Mirjam“ te bogoslovom Bernardom Prelčecem koji je pjevao psalam. S. Vlatka Bratinšćak organizirala je čitače. Okupljena zajednica razišla se u kasnijim večernjim satima, noseći simbolično svijetlo Duha Svetoga svojim kućama. Ema Ignjatić