Blagoslov studentske kapelice Marije Majke Crkve

ĐAKOVO (TU) – Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, 27. lipnja upriličen je blagoslov studentske kapelice Marije Majke Crkve. Program se sastojao se od pozdravnih govora, glazbe te euharistijskoga slavlja u sklopu kojega je blagoslovljena kapelica. Okupljene su na početku pozdravili: rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. Vlado Guberac, kipar i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Damir Mataušić te dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu prof. dr. Ivica Raguž, koji je kao teolog surađivao s Mataušićem na uređenju kapelice.

Dekan Raguž, govoreći o važnosti zahvaljivanja i zahvalnosti koja „pripada svakomu činu našega postojanja”, na osobit način zahvalio je Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i njegovu rektoru Gubercu, koji je prepoznao sveučilišnu i akademsku važnost ove kapelice te, kako je istaknuo, bez financijske pomoći Sveučilišta, kapelica zasigurno ne bi bila dovršena.

Također, dekan je posebnu zahvalnost uputio i kiparu Mataušiću na izvrsnoj suradnji koja je samo potvrdila koliko je važna simbioza teologije i umjetnosti kako bi plod takvoga odnosa bila „smislena, svrhovita u sebi samima” i  nadasve „lijepa“ djela, kao što je kapelica i svi detalji koji ju krase. Govoreći o tim detaljima, dekan se posebno zadržao na kompoziciji u čijem je središtu, kako je istaknuo „vizija Gorućega grma, plamenoga grma iz kojega je Bog govorio Mojsiju, ali i grma Marijine utrobe, iz kojega je zapaljen oganj koji je bačen na ovaj svijet (Lk 12, 49), a to je oganj Isusa Krista”. Posebno vrijedni i lijepi umjetnički detalji su i simboli evanđelista, ambonska i oltarska ploča, te procesijski križ.

Prvi dio programa pratile su glazbene dionice u izvedbi Krešimira Marmilića na violini i Milana Hibšera na orguljama, koje su inače posebno nabavljene za ovu kapelicu i koje su se po prvi puta mogle čuti u prostoru kapelice. Središnji događaj bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i veliki kancelar mons. dr. Đuro Hranić koji je blagoslovio kapelicu, te istaknuo da je njezino dovršenje „točka na i” nastojanja oko uređenja „đakovačkoga kampusa“ – kompleksa kojega sačinjava Katolički bogoslovni fakultet, moderno uređeni studentski dom, knjižnica i sada studentska kapelica Marije Majke Crkve. KBF Đakovo (Š. Šokčević/M. Hardi)