OSIJEK (TU) – U organizaciji Udruge duhovnost osječkih studenata Duhos, u prostoru Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek 5. prosinca održana je radionica pod nazivom „Jedi drugačije“. Radionicu je moderirala Martina Pavlić, mag. nutr. iz Hrvatske agencije za hranu.
Uvodničarka i predsjednica Udruge Duhos, Marcela Šperanda podsjetila je na misiju Duhosa, a to je promicanje znanja i duhovnosti na osječkom Sveučilištu J. J. Strossmayera. S obzirom da je čovjek cjelovit tek kada ispunjeno živi u tijelu, duhu i duši, sva su nam znanja potrebna kako bismo koristili sve resurse i talente i stavili se na raspolaganje u izgradnji društva u kojem živimo i svijeta kojemu pripadamo. Briga za svoje tijelo i tijelo bližnjega zadaća je svakog čovjeka, a hrana i prehrambene navike zauzimaju važno mjesto.
Nutricionistkinja Pavlić na razumljiv način iznijela je širinu ovog poglavlja ljudskog života, zorno je prikazala brojne zablude, tzv. mitove o hrani, koji su neutemeljeno postali odrednica odabira namirnica ili načina pripreme. Progovorila je o složenosti svake namirnice i važnosti uzimanja svake pojedine te istaknula važnost uzimanja raznovrsnih namirnica i zastupljenost svih hranjivih tvari.
Ponudila je raznovrsne jelovnike za studente, potičući na opušteno sastavljanje jelovnika, slušajući svoje tijelo i njegove potrebe. Radionica je protekla u živoj raspravi, uz degustaciju sezonskog voća, sjemenki i prirodnih voćnih sokova. Marcela Šperanda