VINKOVCI (TU) – U vinkovačkoj župi Presvetoga Srca Isusova nakon nedjeljne večernje mise 8. ožujka predavanje o zdravom načinu ishrane održao je dr. Ivan Zirdum, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije i poznati promotor takvoga načina života. U crkvi se okupilo preko stotinu vjernika koji su sa zanimanjem pratili jednosatno izlaganje cijenjenog predavača.
Od samoga početka izlaganja vlč. Zirdum nastojao je motivirati slušatelje na promjenu prehrambenih navika koja će im donijeti veliko zdravstveno poboljšanje. Temelj svoga znanja o prehrani stekao je proučavanjem knjiga Normana Walkera, koji je doživio dob od 116 godina, i Helmuta Wandmakera, čije je djelo „Želiš li biti zdrav, zaboravi kuhanje“ osobno pročitao 12 puta. Osnovni postulat zdravog načina ishrane je jedenje sirove hrane, koja nije prošla termičku obradu. U takvoj su hrani, prvenstveno voću i povrću, sačuvani svi vrijedni sastojci koji ljudskome organizmu donose najviše koristi. U biljkama su vitamini i minerali „živi“, prilagođeni potrebama ljudskoga organizma, dok su vitamini i minerali u obliku tableta, proizvedeni u laboratorijima za čovjeka od male koristi, jer ih stanice našega tijela ne mogu dobro prihvatiti ni iskoristiti.
Termički pak obrađena hrana (kuhana, pečena i sl.) uzrokuje teškoće u ljudskom organizmu i dovodi do mnogih bolesti (npr. začepljenje krvnih žila, visoki tlak, pa i mnogih karcinoma). Konzumacija sirove hrane dovodi čovjeka do „pravoga“ zdravlja, jer vlč. Zirdum tvrdi da svi lijekovi samo saniraju posljedice i ublažavaju bolesti, ali ih ne mogu izliječiti. Osobno je prikupio i objavio svjedočanstva mnogih ljudi koji su promjenom načina ishrane došli do zdravlja. Za početak predavač predlaže da se voće i povrće jede prije podne, jer je to za organizam najvažnije vrijeme, a tijekom vremena savjetuje i potpuni prelazak na ishranu sirovim namirnicama, napose voćem i povrćem.
Nakon izlaganja vjernici su uglednom gostu postavili brojna pitanja, na koja im je detaljno odgovarao. Na kraju je domaći župnik, vlč. Matej Glavica zahvalio dr. Zirdumu na dolasku i predavanju, a slušatelji su mogli nabaviti i knjige koje se bave tematikom zdrave prehrane. Darko Posarić