Blagdan Stepinčeva u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji

Blagdan blaženoga Alojzija Stepinca svečano je 10. veljače proslavljen u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Donosimo izvješća iz slavonskobrodske župe Bl. Alojzija Stepinca, mirkovačke župe koja također nosi ime blaženoga Stepinca te osječke župe Preslavnoga Imena Marijina.

SLAVONSKI BROD – Svetkovinu svog nebeskog zaštitnika Bl. Alojzija Stepinca proslavila je najmlađa slavonskobrodska župa u naselju A. Hebranga. Euharistijska slavlja predvodio je o. Marijan Krištofić, svećenik Družbe Srca Isusova. Aktualizirajući Evanđelje u kojem Isus naviješta da je došao čas da se proslavi Sin čovječji, o Krištofić je kroz svetost života bl. Stepinca i njegovih roditelja poručio župljanima da je došao i njihov čas, da je sazrjelo vrijeme da u svome životu proslave Sina Čovječjega, odnosno da umiru svojim kriterijima te poput Blaženikovih roditelja okupljaju svoju djecu na zajedničku molitvu, da prikazuju za njih svoje žrtve, post i molitvu, kako bi izabrali časno zvanje u svome životu.

„Velik je ovo dan za cijeli hrvatski narod u domovini, dijaspori i širom svijeta. Došao je čas, sazrjelo je vrijeme da se ugledamo u Blaženika koji je imao hrabrosti dignuti svoj glas za istinu u obranu nedužnih, protiv režima komunizma, protiv zločina. Ugledajmo se u vjeru i ljubav blaženog Stepinca u očuvanju jedinstva s Petrovom Crkvom“, rekao je propovjednik. Na kraju misnih slavlja svećenici i vjernici častili relikvije bl. Stepinca koje su cijeloga dana bile izložene na javno štovanje u crkvi.

O. Krištofić je od utorka 7. do četvrtka 9. veljače predvodio duhovnu obnovu na kojoj su sudjelovali mnogobrojni vjernici kako iz ove, tako i iz drugih župa u gradu. Vjernicima je tijekom tih dana bio na raspolaganju za duhovni razgovor i ispovijed.

Nakon misnoga slavlja u utorak 7. veljače otvorena je izložba starih molitvenika i svetih sličica, koji su iz svoje kolekcije priredili Ilija Maoduš i njegova supruga Marija. Autor Maoduš je potaknuo vjernike da čuvaju stare molitvenike i sličice koje posjeduju u kući, da ih ne bacaju, pa i ako su pohabani i izlizani, jer upravo kao takvi svjedoče koliko se iz njih molilo. Spomenuo je da je molitvenik blaženom Stepincu u zatvoru bio najveća uzdanica, te da ga je u zatvoru nekoliko puta posjetio pokojni Marko Majstorović, brodski župnik. Autor je pročitao nekoliko svjedočanstava koje je o tim susretima zapisao pok. Majstorović.

Župnik Tomislav Ćurić zahvalio je autoru i njegovoj supruzi što su skupljali i čuvali te povijesno vrijedne primjerke molitvenika i svetih sličica, koji predstavljaju dragocjenu zbirku povijesti i pučke pobožnosti. B. Lukačević

VINKOVCI – MIRKOVCI – Spomendan bl. Alojzija Stepinca svečano je proslavljen u istoimenoj mirkovačkoj župi svečanom svetom misom koju je predvodio domaći sin vlč. Ivan Begović. Uz domaćeg župnika vlč. Anđelka Cindorija, suslavili su svećenici Vinkovačkog dekanata.

Okupljenoj zajednici vlč. Begović naglasio je neke misli iz Stepinčeve propovijedi u studenom 1940., kada se Blaženik zapitao „Kakav je duh vremena danas? Ne priznaje se više nikakav autoritet. Nema, tako kažu, istine, koja bi nadilazila čovječji um. Nema nikakva prekogrobnoga života. Nema zakonitog učiteljstva na zemlji, koje bi moglo sigurno prosuditi, što je dobro, a što je zlo, gdje je istina, a gdje je laž. Odatle upravo od pomanjkanja žive vjere i onaj bijesni boj protiv katoličke Crkve, od Boga postavljene učiteljice istine svima ljudima. Odatle onda npr. i nijekanje roditeljske vlasti i naučavanje, kako to čine komunisti, da djeca nisu dužna pokoravati se roditeljima. Odatle nijekanje nerazrješivosti ženidbe i propagiranje slobodne ljubavi. Odatle prezir dana Gospodnjega. Odatle onda i lakoumna samoubojstva, koja neki luđaci smatraju junaštvom. Odatle nekažnjeno robljenje i pljačkanje naših crkava. Odatle tolika grozna ubojstva ljudi kao da se radi o pilićima. Odatle glorificiranje razvratnosti u kinu i štampi. I tko se usudi usprotiviti takvu duhu vremena i takvu strašnom zlu odlučno prigovoriti, bit će u najmanju ruku smatran čudakom….“

Podsjećajući na poticajne riječi iz ove homilije, vlč. Begović potaknuo je okupljene vjernike da po uzoru na blaženog Stepinca budu časni, čvrsti i odlučni stojeći iza istine i načela kršćanske pravde.

OSIJEK – Svečano je bilo i u osječkoj župi Preslavnog Imena Marijina, u kojoj se nalazi bista blaženog Stepinca, a i pastoralni centar nosi njegovo ime. Već godinama župljani svečano obilježavaju spomendan bl. Stepinca, pripremajući se devetnicom. Ove godine u svečano misno slavlje uvele su sestre Milosrdnice, koje su predmolile krunicu s prigodnim razmatranjima. Središnje misno slavlje predvodio fra Ivica Jagodić, dekan Vukovarskog dekanata, uz koncelebraciju domaćeg župnika i dekana preč. Ivana Jurića te vlč. Mate Martinkovića, uz asistenciju đakona vlč. Maria Žigmana.

Fra Jagodić se u svojoj propovjedio osvrnuo na evanđeosko čitanje o blaženstvima, posebno na dva (prvo i zadnje), pomoću kojih je objasnio Stepinčevo nasljedovanje Krista. Na prvo mjesto je stavio blaženstvo o progonjenima, koje je ogledalo Blaženikova života. Progonili su ga zbog pravednosti, zbog toga što je branio one koje nije ima tko braniti u to vrijeme, suprotstavljao se totalitarizmu i zbog toga bio smetnja mnogima u to vrijeme. Bio je uronjen u Kristovu ljubav, ljubav prema svojim bližnjima, ljubav prema svojim progoniteljima. Bio je mirne savjesti, što je i izjavio na suđenju, čulo se u propovijedi.

Drugo blaženstvo na koje se fra Jagodić osvrnuo bilo je „blago siromasima duhom“, kao temeljem svih ostalih. Nije nam potrebno materijalno blagostanje, pravo blaženstvo nije ono što pripada ovom svijetu. Tko želi živjeti ovo blaženstvo, mora se uzdići iz samoga sebe, prepustiti se Božjem vodstvu, a Stepinac je zaista živio po tome, birajući i svoje biskupsko geslo U tebe se Gospodine uzdam. Zaključujući propovijed, naglasio je da sreću života treba tražiti u Isusovim blaženstvima, jer nas Riječ Božja poziva otkrivati svoj pravi izbor, živjeti po njima. Misno slavlje je svojim pjevanjem obogatio mješoviti zbor župe. Mirena Zake

SVILAJ – Blagdan blaženoga Alojzija Stepinca svečano je proslavljen u Svilaju, u kapelici koja nosi Blaženikovo ime.  Misno slavlje predvodio je župnik Jakob Šunjara. Osvrnuvši se na život Blaženika, župnik je među ostalim istaknuo kako je upravo Blaženikova iskrena i nepokolebljiva vjera u jednu svetu, katoličku i apostolsku Crkvu davala snagu i očuvala zajedništvo vjernika u teškim vremenima. „Želio je da zajedništvo u euharistiji bude jedno i jedinstveno jer je Crkva utemeljena od samoga Isusa Krista. U euharistijskom zajedništvu trebamo si posvjestiti da smo posebni jer nas Bog u Isusu Kristu ujedinjuje“, rekao je župnik. Katarina Mešin