Devetnice za Stepinčevo i Gospu Lurdsku

OSIJEK (TU) – Za proslavu blagdana Gospe Lurdske i Svjetskog dana bolesnika (11. veljače) u Osijeku se vjernici pripravljaju u od 2. veljače devetnicom tijekom koje, uoči večernjih misa, župne skupine mole krunicu i Litanije naše Gospe Lurdske, a brojni idu na svetu ispovijed kako bi se što dostojnije proslavili blagdan. Blagdansko središnje euharistijsko slavlje u Osijeku tradicionalno će biti održano u kapucinskoj crkvi Sv. Jakova gdje u podne počinje misa koju će u zajedništvu sa osječkim svećenicima i redovnicima predvoditi mons. dr. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru. 

Devetnica je stoga svečanija kod kapucina gdje krunicu predmoli Đuro Žiroš uz sudjelovanje Mjesnog bratstva OFS-a “Kapucini”, euharistijska slavlja ove godine predslavi vlč. Ivan Petričević, župnik župe Bezgrešnog začeća BDM u Bilju, a suslavi kapucinski fra Anto Pervan. Svakovečernje propovijedi obogaćene su tematskim duhovnim razmatranjima značenja molitvenih zaziva kraljice i majke milosrđa, zdravlja bolesnih… Nakon mise, vjernici se u molitvi zadržavaju kod oltara s Gospinim kipom.

U retfalačkoj župi sv. Križa župljani mole krunicu uz prikladna razmatranja pape Franje koja govore župnik Ivica Martić, župni vikar Robert Almaši i đakon Josip Erjavac. Svakodnevno se izmjenjuju predmolitelji (pokret Živa krunica, župna Zajednica sv. Marte, svećenici, mladež, zajednica Milosrdni Otac, bračni parovi, Mješoviti župni zbor, časne sestre Družbe naše Gospe, ministranti i djeca), a na blagdan Gospe Lurdske uz svečano misno slavlje s početkom u 18.30 sati bit će mogućnost primanja sakramenta bolesničkoga pomazanja.

U konkatedrali Sv. Petra i Pavla devetnica se, također uz molitvu krunice, održava u 18 sati, slijedi sveta misu u 18.30 sati, a poslije mise slijedi zajednička molitva pred “špiljom” Gospe Lurdske, dok će na blagdan 11. veljače mise biti u 7 i 10 sati. Nevenka Špoljarić

Posebno svečano je i u donjogradskoj župi Preslavnog Imena Marijina gdje devetnica za Stepinčevo i Gospu Lurdsku Krunicu okuplja mnoštvo vjernika. Na blagdan Svijećnice, župljani su započeli sa velikom devetnicom ususret blagdanu blaženog Alojzija Stepinca i Gospe Lurdske. Već tradicionalno župljani zajedno sa svojim svećenicima, župnikom i dekanom vlč. Ivanom Jurićem, vlč. Matom Martinkovićem te đakonom vlč. Mariom Žigmanom mole na različite nakane (za domovinu, brak i obitelj, za župnu zajednicu, za mladiće, te za bolesnike) tijekom svih devet dana. 

Devetnica svaki dan započinje molitvom krunice koju predmole različite skupine u župi (Marijina legija, Karitativna grupa i Milosrdne gospođe, Ekonomsko i Pastoralno vijeće, Zajednica Cenacolo, časne sestre Milosrdnice na samo Stepinčevo te medicinske sestre i liječnici na blagdan Gospe Lurdske), uz nadahnute meditacije đakona Maria između svake desetice.
U petak, subotu i nedjelju svetu misu je predvodio vlč. Marinko Duvnjak, profesor dogmatske teologije i župnik u Privlaci kod Zadra, koji se u svojim propovjedima dotaknuo problema današnjeg čovjeka, povezujući ih sa evanđeoskim čitanjima toga dana. Sva tri dana je pjevao mješoviti zbor župe.

U utorak je pjevanje i klanjanje animirao zbor Matheus, a u srijedi zbor mladih domaće  župe. Na Stepinčevo misno slavlje predvodi fra Ivica Jagodić, župnik, gvardijan i dekan vukovarski, a na blagdan Gospe Lurdske, ako vrijeme dozvoli, župljani će zajedno sa svojim svećenicima napraviti procesiju sa svijećama oko crkve, poput procesije koja se održava u Lurdu. Mirena Zake