Skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine

ĐAKOVO (TU) – U Nadbiskupskom domu u Đakovu 7. veljače održana je XXXIII. skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine. Uz nadbiskupa domaćina Đuru Hranića na sjednici su sudjelovali: nadbiskup u miru Marin Srakić, požeški biskup Antun Škvorčević, srijemski biskup Đuro Gašparović, kancelar Požeške biskupije Nikola Legac i tajnik Nadbiskupskog ordinarijata u Đakovu Dario Hrga.

Nakon molitve Trećega časa pozdravnu riječ uputio je domaćin, nadbiskup Đuro Hranić, čestitajući požeškom biskupu Antunu skorašnji blagdan blaženog Alojzija Stepinca, drugog zaštitnika Požeške biskupije.

Biskupi su raspravljali o potrebi i mogućnosti ujednačavanja različitih službenih formulara na razini Đakovačko-osječke crkvene pokrajine (zapisnik primopredaje župe, godišnje pastoralno izvješće, zapisnici dekanskih te kanonskih vizitacija i drugo). I ovom prigodom osvrnuli su se na određene građanske udruge i njihov odnos prema Crkvi, napose na traženje potpore za ostvarivanje pojedinih njihovih projekata. Biskupi su otvorili razgovor o poruci, zadaćama, prioritetima i naglascima ekumenskih nastojanja na području Slavonije i Srijema kao i u cijeloj Hrvatskoj. Razmotrili su i određena pitanja sadašnjeg društvenog trenutka kod nas i oblikovali o njima zajedničke evanđeoske stavove.