Dan Gospe Brze Pomoći u znaku molitve za kršćanske supružnike i obitelji

SLAVONSKI BROD (TU) – Osmi u veljači – Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći, proslavljen je u srijedu, 8. veljače u njezinu svetištu u Slavonskom Brodu u znaku molitve za sve kršćanske supružnike i obitelji. Više od četiri tisuće vjernika sudjelovalo je na šest misnih slavlja, prije kojih se na prigodnim pobožnostima molilo napose za spomenutu nakanu uoči Svjetskog dana braka. 

Pod geslom „Majko, posveti obitelji naše, daj da ih prožima ljubavi duh…“, na poziv domaćeg župnika i dekana preč. Ivana Lenića, središnje hodočasničko slavlje predvodio je novi rektor bistričkog svetišta preč. mr. Domagoj Matošević. Osvrćući se na evanđeoski odlomak u kojem Isus ozdravlja gubavca, preč. Matošević je ustvrdio kako je gubavac imao hrabrosti doći pred Isusa, jer je vjerovao da ga On neće osuditi, kamenovati, kako je to u ono vrijeme ljudima bilo dopušteno.

„Uzor svake naše molitve trebale bi nam biti riječi toga gubavca: ‘Isuse, ako hoćeš možeš me ozdraviti’, odnosno moliti Gospodina da u našem životu bude njegova volja“, rekao je među ostalim propovjednik, posvjestivši kako je najvažnije da vjerujemo Gospodinu da nam je blizu i da On zna što je najbolje za nas. Zaključio je da je Isusa u tom dirljivom susretu s gubavcem ganula ljudska patnja, te ustvrdio da naš Bog nije neki kruti Bog, nego je pun sućuti, empatije, da nas ljubi unatoč naših nečistoća, dotiče nas i liječi, i očekuje da i mi tako gledamo bližnje, pa i one koji su drukčiji, svjesni da smo svi Božja djeca.

Popodnevno misno slavlje u 17 sati predvodio je vlč. Berislav Petrović, domaći sin, sada na službi župnika u Novom Slankamenu (Srijemska biskupija). On je zajedno sa svojom bližom rodbinom, župljanima i hodočasnicima proslavio svojih 40 godina svećeništva. „Majko čuvaj obitelji naše“ – orila se pod svim misama pjesma koja se u tom svetištu tako rado pjeva, koja uvijek iznova dira srca hodočasnika, jer mnogi su došli upravo da mole za članove svoje obitelji.

„Osobita značajka ovoga ‘osmog’ je da se u ovom mjesecu, točnije 9. veljače. napunja 40 godina kako je Blažena Djevica Marija, pod naslovom Gospa Brze Pomoći, službenom odlukom Vrhovnog svećenika, tadašnjeg pape Pavla VI. preko Kongregacije za bogoštovlje i sakramente stavljena za zaštitnicu ove župe i župne crkve. Tako se promijenjen dotadašnji titul staroj brodskoj župi sv. Stjepana Kralja i naveden razlog upravo tako lijepo čašćenje Gospe Brze Pomoći i tolike milosti koje se događaju u ovom svetištu. Slaveći svečano euharistijsko slavlje na prvu korizmenu nedjelju, 27. veljače, tu je odluku proglasio tadašnji biskup Ćiril Kos i tijekom te mise zaredio za svećenika našeg domaćeg sina vlč. Berislava Petrovića“, rekao je župnik Lenić te svečaru čestitao njegov svećenički jubilej, zahvalivši mu na vjernosti i ustrajnosti u službi Crkve kroz četiri desetljeća. Uz prigodne darove čestitku su mu u ime župljana izrekli njegovi maleni rođaci. B. Lukačević