U Slavonskom Brodu otvoren i blagoslovljen SKAC klub

SLAVONSKI BROD (TU) – U srijedu 8. veljače 2017. u ulici Matije Mesića, na broju 35, u Slavonskom Brodu svečano je otvoren i blagoslovljen SKAC klub (Studentski katolički centar). Ta je vijest obradovala mnoge studente, napose one koji se već dvije godine sastaju u Župi Gospe Brze Pomoći, gdje svake srijede slave misu, koju im predvodi studentski kapelan vlč. Robert Farkaš.

Studentski katolički centar Slavonski Brod u osnivanju nastao je po uzoru na SKAC Palma iz Zagreba, čiji su im duhovnik p. Ivan Mandurić i njegovi suradnici velika podrška, i sve svoje projekte planiraju zajedno ostvarivati. Klub će biti središnje mjesto udruge, mjesto susreta studenta i mladih, zajedništva, suradnje, upoznavanja, prijateljstva te mjesto dobrih i kvalitetnih projekata, bitnih i za crkveni i društveni život grada.

Nakon službe riječi i blagoslova lijepo uređenih prostorija, kapelan Farkaš studentima je poručio da im geslo, ispisano na vidljivom mjestu u klubu: „Ti budi promjena koju želiš u Crkvi“, bude poticaj da ovo društvo i Crkvu možemo promijeniti samo ako počnemo od sebe. „Pozivam vas da ovdje rado dolazite i aktivirate ono najkvalitetnije u sebi, da u udruzi prepoznate mjesto gdje ćemo zajedno činiti dobra i plemenita djela, donijeti poruku Kristovu svojim vršnjacima, mladima ovoga grada, da i oni prepoznaju novo lice mlade Crkve, koja se ne zatvara u četiri zida i moli, nego iz vjere ide van među ljude, u zajednicu u kojoj živimo“, poručio je među ostalim mladima kapelan Farkaš.

Zahvalio je svima koji su pomogli da se ostvari taj vrijedni projekt u gradu; obitelji Jure Prskala, koja je darovala besplatno prostor na godinu dana, župi Gospe Brze Pomoći u kojoj već dvije godine u prostorijama Katehetskog centra slave mise, održavaju duhovne obnove, tvrtki Elgrad koja je darovala materijal iz kojega su mladi Obrtničke škole izradili stolce i stolove s namjerom da promoviraju svoje zvanje za kojim je danas velika potražnja na tržištu rada, a ove godine nijedna osoba nije upisala stolarsko zanimanje u njihovoj školi. Također je zahvalio na darovanim stolovima i stolcima Strojarskom fakultetu, Župi Bl. Alojzija Stepinca i župa u Brodskom Vinogorju. 

Kapelan Farkaš imenovan je i predsjednikom udruge SKAC Slavonski Brod, a velika će mu pomoć biti potpredsjednik Danijel Tomičević (voditelj molitvene zajednice Srce Isusovo) i tajnica Dora Dežmić. Najavili su i svoj prvi projekt – koncert duhovne glazbe u svibnju na ‘brodskom Korzu’.

Iako je SKAC klub otvoren pod okriljem Katoličke Crkve, on neće biti zatvorena organizacija. U početku će biti otvoren utorkom, srijedom i subotom od 18 do 22 sata. Svi mladi dobre volje, koji žele dijeliti istinske ljudske, prijateljske i duhovne vrednote, dobro su došli. B. Lukačević