Svjetski tjedan braka u Župi sv. Luke u Osijeku

OSIJEK (TU) – Na inicijativu bračnog para Ivane i Gorana Zec te u zajedništvu sa župnim upraviteljem vlč. Stjepanom Radićem, u srijedu 8. veljače u Župi sv. Luke u Osijeku upriličena je obnova bračnih zavjeta. Konkretan povod ovog događanja jest Svjetski tjedan braka, koji se obilježava od 7. do 14. veljače.

Vlč. Radić je tom prigodom pozvao doc. dr. Krešimira Šimića, angažiranog vjernika i sveučilišnog profesora, koji je prije misnog slavlja održao predavanje/duhovnu obnovu pod naslovom Teologija tijela sv. Ivana Pavla II. Teologija tijela je prepoznatljiv i popularan naziv za 129 kateheza koje je Papa izrekao od 1979. do 1984. – s pauzom 1982. godine zbog pokušaja atentata Mehmet Ali Ağca. Budući da tema kateheza nije izravno spolnost, nego rekonstrukcija autentične antropologije i to ponajprije razmatranjem ljudske tjelesnosti, predavanje se uglavnom zasnivalo na dva teksta iz Knjige postanka: 1, 27 i 2, 18–25. Na temelju spomenutih biblijskih tekstova ukazalo se na ženidbeni karakter tijela i “prasakramentalnost” braka. Konačno, na temelju tzv. “klasičnog” teksta (Ef 5, 22–33), predavač je zaključio da je ključ za njegovo razumijevanje zapravo referiranje na Post 2, 24 (“Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; dvoje njih bit će jedno tijelo.”).

Naime, prenoseći riječi Knjige postanka, pisac Poslanice Efežanima ističe da osnovu analogije (između bračnog jedinstva i jedinstva Krista i Crkve) treba tražiti na liniji koja u Božjemu spasenjskom planu ženidbu kao najstariju objavu plana u stvorenome svijetu povezuje s konačnom objavom da je Krist ljubio Crkvu i sebe za nju predao, davši svojoj otkupiteljskoj ljubavi bračni biljeg i značenje. U tom smislu, predavač je poentirao da bi kršćanski supružnici trebali biti “proročki znak”.

Nakon predavanja uslijedila je sv. Misa koju je predvodio vlč. Stjepan Radić. Tijekom mise bračni parovi su, pod vodstvom vlč. Radića, obnovili svoje bračne zavjete. Vlč. Radić im je poklonio krunice kao znak Božje prisutnosti te poziva na obiteljsku molitvu. Događanje je svojim pjevanjem uzveličao uži zbor Župe sv. Luke, na čelu sa s. Jelicom Dolić, pastoralnom suradnicom i katehisticom ove župe. Tiskovni ured