Otvaranje sudske godine Međubiskupijskog suda I. stupnja u Đakovu

ĐAKOVO (TU) – U Nadbiskupskom domu u Đakovu 7. veljače 2017. otvorena je sudska godina Međubiskupijskog suda prvoga stupnja u Đakovu. Uz sudskoga vikara mons. dr. Nikolu Škalabrina, suce, branitelje ženidbenog veza, bilježnike i djelatnike Suda iz Đakova i podružnice u Požegi, otvorenju su nazočili svi biskupi Đakovačko-osječke metropolije: đakovačko-osječki nadbiskup metropolit mons. Đuro Hranić, nadbiskup u miru mons. Marin Srakić, požeški biskup mons. Antun Škvorčević te srijemski biskup mons. Đuro Gašparović.

Izvješće o radu Međubiskupijskoga suda iznio je sudski vikar dr. sc. Nikola Škalabrin, rekavši kako je Sud u 2016. godinu ušao s 46 neriješenih parnica iz 2015. Tijekom prošle godine Sud je zaprimio 60 tužbi za pokretanje parnica o ništavnosti ženidbe, od kojih je odbacio 9 (koje nisu imale kanonsko utemeljenje). Sud je u prošloj godini izrekao 35 presuda u parnicama o ništavnosti ženidbe: 27 s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije te 8 s područja Požeške biskupije. Od 35 parnica u 19 je utvrđena ništavnost ženidbe. Zaključujući izvješće, dr. sc. Škalabrin opetovao je kako treba razmišljati o osnutku prizivnog suda ili suda drugog stupnja u Đakovu, te bi već sada trebalo poduzeti potrebne korake za stvaranje dovoljnog stručnog kadra za ostvarenje toga cilja – nedostaju četiri stručne osobe s doktoratom ili magisterijem iz kanonskoga prava, što bi pridonijelo da se parnice ispravno vode i na vrijeme završe te da djelatnici suda, koliko je moguće, budu oslobođeni od drugih dužnosti.

Izvještaj o požeškim parnicama o ništavosti ženidbe podnio je mr. sc. Želimir Žuljević, predstojnik Ureda za crkveno-pravna pitanja u Požegi, nakon čega je sudac preslušatelj dr. sc. Tomislav Đukez govorio na temu „Preslušanje stranaka i svjedoka“. Naglasio je kako sudsko preslušanje ili svjedočenje čini veći dio dokaznog materijala u postupku proglašenja ništavosti ženidbe te se stoga osobita pažnja polaže tijeku saslušanja i pitanjima koja se postavljaju strankama i svjedocima. Branitelj veze ima za zadaću pripremiti pitanja bilo za stranke, bilo za svjedoke, i to na temelju spisa ženidbene parnice koju mu predsjednik Vijeća sudaca prosljeđuje. Opisao je postupak saslušanja/svjedočenja te iznio podatak kako u redovitom postupku, u kojemu se odazovu obje stranke u parnici, imaju i po tri svjedoka za svaku stranku, što znači da za jednu parnicu imaju osam saslušanja.

Na kraju susreta okupljenima se obratio moderator Suda mons. dr. Đuro Hranić, izrazivši zahvalnost o 3. obljetnici osnivanja i 2. obljetnici djelovanja Međubiskupijskoga suda prvoga stupnja Đakovačko-osječke crkvene pokrajine. Djelatnicima Suda poželio je milost, snagu, strpljivost, postojanu i hrabru ljubav prema poslu u crkvenom sudu te sve potrebne vrline i kreposti potrebne za nastavak njihova daljnjeg plodnog i blagoslovljenog rada na dobrobit čitave Crkvene pokrajine te svih članova njezinih triju biskupijskih zajednica, a osobito onih koji im se obraćaju i od njih mole te očekuju svjetlo Božje istine i crkveni pravorijek o svojoj ženidbi ili o nekim drugim pitanjima. Anica Banović