Svijećnica i Dan osoba posvećenog života

SLAVONSKI BROD (TU) – Blagdan Gospodinova prikazanja u hramu – Svijećnica svečano je 2. veljače proslavljen u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu. Uz domaće franjevce na čelu s gvardijanom fra Franjom Jurincem večernje slavlje predvodio je župnik i dekan Ivan Lenić. On je u svojoj homiliji približio Isusovu malenost. „Baš onako kako se Isus rodio u oskudici betlehemskih okolnosti, tako sada dolazi, biva donesen u svoju vjerničku zajednicu, u njezino središte – u Jeruzalem, onako kako dolikuje statusu njegovi roditelja – siromašnih vjernika“, rekao je na početku homilije dekan Lenić posvjestivši da je Isus nošen u Božji dom, ondje prikazan, kao posve ljudsko dijete u čemu je tajna blizine utjelovljenja Boga.

Današnji nas blagdan uči uslijed običnosti života i svakidašnjice prepoznavati Boga, susresti u njoj Boga, donositi u nju Boga“, naglasio je dekan Lenić. U nastavku je protumačio susret Isusovih roditelja sa starcima Šimunom i Anom koji Mesiju prepoznaju u njegovoj običnosti i jednostavnosti kada Šimun izriče svoju vjeroispovijest nad Isusom i naviješta Mesijino dvostruko poslanje. Ustvrdio je da smo svi mi Kristovi vjernici, posebno redovnici i redovnice, koji na poseban način slave taj dan kao dan svoga posvećenja, dan obnove svoga prikazanja Gospodinu, pozvani u tom događaju prepoznati svoj vlastiti oskudni, posve obični život, stvarni ulazak u svijet i nužnost svjedočenja vrijednosti takvoga puta, a ne prikazivati se kao neki čudesno pozvani, uzvišeni i privilegirani stalež koji je već osvojio nebo. „Svi smo mi vjernici pozvani dijeliti sudbinu svoga Mesije i svojih suvremenika, biti Božjom utjehom umornima, razočaranima, usamljenima; svjetlom u svojim obiteljima, u svojoj zajednici, Crkvi, društvu…“, ustvrdio je. Zaključivši da je blagdan Svijećnice i blagdan nade posvjestio je da je smrt radostan, a ne grozničav prijelaz u novi život, kada cijeloga sebe prikazujemo tajni milosrdnoga Boga koji će nas primiti u svoj počinak.

Na kraju mise prisutni svećenici redovnici i redovnice Slavonskobrodskog dekanata pred kipom Gospe Lurdske molili su za sebe i za nova duhovna zvanja u Katoličkoj Crkvi.  Blagdanom Svijećnice započela je devetnica Gospi Lurdskoj u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u kojoj se taj blagdan slavi već 125 godina otkada je u crkvu donesen kip Gospe Lurdske i postavljen u spilju. B. Lukačević