Seminar za župne dopisnike i suradnike Tiskovnog ureda

ĐAKOVO (TU) – „Fotografija u medijskoj komunikaciji“ bila je tema seminara za župne dopisnike i suradnike Tiskovnog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije održanog 4. veljače u prostorima Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

Seminar je okupio četrdeset sudionika. Temu predavanja i interaktivnu radionicu vodio je Mirko Mihaljević, djelatnik Glasa Slavonije d. d. te grafički urednik Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije. Tijekom panel diskusije prigodno izlaganje održali su: urednik Vjesnika dr. Boris Vulić, predstojnik Tiskovnog ureda vlč. Robert Jugović te djelatnice Tiskovnog ureda Anica Banović i Martina Kuveždanin.

Uime nadbiskupa đakovačko-osječkog Đure Hranića župne dopisnike i suradnike pozdravio je generalni vikar mons. Ivan Ćurić. „Svojim radom i zauzetošću vi prezentirate život svoje župne zajednice“, rekao je mons. Ćurić te nastavio: „Tiskovni ured i župni dopisnici zajedničkim djelovanjem u moru negativnih informacija i nastojanju da one nadvladaju, ističu ono što je pozitivno, a time možemo pobjeđivati, osjećati sigurnost i radost službe jer promičemo ono utemeljeno u dobroti koja je neprolazna, a to je sam Krist.“ Predstojnik Tiskovnog ureda, vlč. Jugović osvrnuo se na temu seminara upućujući da fotografiranje nema za cilj samo pokazati ono što činimo već želju posvjedočiti da su ljudi koje fotografiramo, naše župne zajednice, zahvaćene svjetlom Kristovim. „Djelovanje u našim župnim zajednicama uvijek je prožeto Kristom koji je Svjetlo svijeta, zato događanja koja zapisujemo i ovjekovječujemo za generacije koje će doći poslije nas, imaju smisao i želju pokazati – da i u naše vrijeme odsjaj Kristove riječi odjekuje u ljudima“, naglasio je.

Predavač Mihaljević prikazao je ulogu fotografije kao komunikacijskog sredstva u novinskim, a onda i mrežnim medijima. Fotografija kao komunikacijski medij ima golemu moć, istaknuo je, te rekao da je njezina uloga – izvještavati, informirati, dokumentirati i kontekstualizirati. S obzirom da se ubraja u domenu neverbalne komunikacije te govori univerzalnim jezikom, odnos prema fotografiji treba shvatiti ozbiljno jer – živimo u vremenu dominantno vizualne kulture, trenutak koji fotografiramo „zatočen“ je za vječnost, ima marketinšku vrijednost te vrijednost izvora. Predavač je sudionike seminara uputio što sve treba imati na umu prije fotografiranja, a potom je definirao fotografiju u užem i širem smislu. Pojasnio je tehničke karakteristike toga prikazivačkog medija, važnost planova i kutova snimanja te osnovna pravila oblikovanja kompozicije fotografije. Osvrnuo se na razlučivost, formate i modele boja. Tijekom radionice Mihaljević je izdvojio nekoliko zanimljivih fotografija pristiglih za objavu u nadbiskupijskom Vjesniku te je na primjerima predočio prethodno navedene teorijske postavke.

Tijekom panel diskusije dr. Vulić je razložio uredničku politiku Vjesnika. Zahvalio je dopisnicima na trudu i zalaganju te zamolio da obrate pažnju na važne pojedinosti pri oblikovanju teksta. Vlč. Jugović informirao je kako će odsada sva komunikacija sa župnim dopisnicima ići putem e-mail pošte, a njihova imena bit će objavljena na nadbiskupijskim mrežnim stranicama, u rubrici Tiskovnog ureda, jer su sastavni dio informativnog tima. Djelatnice Tiskovnog ureda uputile su na tehničke pojedinosti pri komunikaciji i slanju tekstova. Dopisnike su podsjetile da tijekom Godine mladih u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji posebnu pozornost obrate na pastoral mladih u svojim župama te budu spremni tekstom i fotografijom pratiti prvi dan Susreta hrvatske katoličke mladeži, kada će mladi iz raznih dijelova Hrvatske biti smješteni u njihovim župnim zajednicama.

M. Kuveždanin/A. Banović