Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći

SLAVONSKI BROD (TU) – Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći, osmi u svibnju,  proslavljen je u ponedjeljak, 8. svibnja u istoimenom Gospinom svetištu i župi u Slavonskom Brodu. Mnogobrojni su vjernici već od jutarnjih sati sudjelovali na misnim slavljima. Središnju hodočasničku misu uz domaćeg župnika Anđelka Cindoria i još sedam svećenika predvodio je požeški biskup mons. Antun Škvorčević.

Na početku homilije biskup Škvorčević je naglasio kako dolaskom u Marijanska svetišta pokušavamo posložiti, obnoviti svoju životnu sliku te ustvrdio kako nam u tome može pomoći Božja Riječ i primjer Isusove Majke. Posvjestio je kako i mi poput apostola jedino pokrenutim snagom Duha Svetoga možemo svjedočiti o Isusu, te kako se zato moramo obratiti i krstiti. Zapitavši se kako slušamo Riječ Božju, imamo li u sebi žara koji tu Riječ želi raspiriti ili ostajemo ravnodušni, ukazao je na važnost slušanja i izvršavanja Riječi Božje onako kako je to činila Marija.

Pojasnio je što Isus podrazumijeva kada kaže da se njegovi učenici trebaju obratiti i krstiti kako bi primili Duha Svetoga te živjeli kršćanskim životom. „Kada se u nama nastani Duh Sveti onda istinski Bog počinje pobjeđivati u našem životu, a kada pobjeđuje Bog u nama onda se ostvaruje onaj projekt koji je Bog započeo u Isusu Kristu. Kad god živimo zajedništvo mi s Kristom postajemo dionici toga Božjeg pobjedničkog svijeta“, rekao je biskup. Naglasio je kako smo kao kršćani pozvani živjeti svoju vjeru poput Marije koja je u nebu proslavljena, jer je svoj život od početka predala Bogu i vjerovala u njegovu Providnost.

Ukazavši na opasnost kada čovjek svoju samodostatnost postavi kao prvo i najvažnije načelo poručio je: „Vjera je čin poniznost kada Bogu kažem, da, ja mogu onoliko koliko Ti u meni ostvaruješ, a ja surađujem s tobom. Molimo zato da se zaista u nama i u našem svijetu ostvaruje ono što Bog hoće. To se svjedočenje ostvaruje u našim svakodnevnim molitvama. Kroz molitvu činimo ono najbolje za sebe i za sav svijet. Zato moliti s Isusovom Majkom jedan je od najsnažnijih čina koje možemo ostvarivati u svome životu. Kad god molimo s Marijom napose u njezinim svetištima ostvaruje se zajedništvo Crkve, jer je ona prvi i najizvrsniji član Crkve, ona je znak što je Bog naumio sa Crkvom i  svima nama ostvariti„  poručio je biskup Škvorčević.

Kako je odrastao uz svetište Gospe Brze Pomoći ukazao je na važnost pohoda Marijanskim svetištima koja su mu, kako je rekao, uvijek snažna duhovna obnova, te kako u susretu s hodočasnicima doživi snagu vjere i ono što Bog po zagovoru Isusove Majke u nama ostvaruje. Na kraju mise i toga je puta posvetnom molitvom sve hodočasnike povjerio Isusovoj Majci Mariji. Kako je biskupu Škvorčeviću kao i našem blaženiku Stepincu toga dana bio rođendan, župnik Cindori mu je uz prigodan mu je dar, u ime hodočasnika, uputio čestitku. Slavlje je pjevanjem animirao župni zbor predvođen s. Cecilijom Kolarić, uršulinkom.

Dopodnevna misna slavlja predvodio je don Ante Vrcić, župni vikar u župi sv. Josipa Radnika u Šibeniku. Popodnevna misna slavlja predvodili su: u 17 sati župnik brodske Župe Bezgrješnog Srca Marijina Tomislav Ćorluka, brodski dekan, a sudjelovali su i njegovi župljani, a u 19 sati Ante Lučić, župnik Župe bl. Alojzija Stepinca u Vinkovcima također uz sudjelovanje svojih župljana. B. Lukačević