Zahvalnica u đakovačkoj prvostolnici

ĐAKOVO (TU) – U subotu 31. prosinca 2016. na večernjoj misi u đakovačkoj Prvostolnici slavljena je misa zahvalnica. Misno slavlje predvodio je nadbiskup Đuro Hranić, u koncelebraciji sedmorice svećenika, među kojima je bio i župnik domaće župe Svih svetih Tomislav Ćorluka. 

Budući da se župna zajednica Svih svetih na bogoslužja okuplja u katedrali, župnik Ćorluka je umjesto propovjedi pročitao iscrpno izvješće o pastoralnom životu i radu župe u protekloj godini.

Kao najznačajniji događaj 2016. godine naveo je Jubilej milosrđa i potpuni oprost koji su vjernici mogli dobiti prolaskom kroz Jubilejska vrata milosrđa. Od redovitih župnih zbivanja izdvojio je župni list Mala crkva, koji slikom i riječju prenosi sva važnija zbivanja u župi, zatim tjedni listić s obavijestima te župnu mrežnu stranicu, kao i tjednu redio-emisiju Efata, koja se emitira već 9 godina.

U župi djeluje tridesetak živih vjerničkih krugova koji okupljaju mnoštvo župnih suradnika. Što se tiče duhovnih zvanja, u Bogoslovno sjemenište pristupio je župljanin Nikola Klemen, a Ivan Božić je završio formaciju u isusovačkom novicijatu te je upisao prvu godinu studija na Jordanovcu u Zagrebu.

Od statističkih podataka župnik je izdvojio da je u župi bilo 148 krštenja, 165 krizmanika, 141 prvopričesnik, 67 vjenčanja te 179 umrlih osoba (109 ženskih i 70 muških osoba). Porazan trend iseljavanja župljana nastavljen je i u 2016. godini. 

Na kraju misnoga slavlja nadbiskup Đuro zahvalio je svim suradnicima koji sudjeluju u pastoralnom životu župe, sestrama koje uređuju katedralu i ženama koje im pomažu te na poseban način župnom vikaru i župniku Tomislavu, koji sve vodi i upravlja s puno ljubavi i svećeničke požrtvovnosti te kanonicima Prvostolnog kaptola, koji svakodnevno predvode misna slavlja u katedrali.

Svečano misno slavlje zahvalnice pjevanjem je animirao Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem maestra Ivana Andrića. Josipa Hrehorović/foto: Josip Kazalicki