U Đakovačko-osječku nadbiskupiju stiglo Betlehemsko svjetlo

ĐAKOVO (TU) – U nedjelju 11. prosinca u đakovačku prvostolnicu stiglo je Betlehemsko svjetlo, preuzeto s mjesta Isusova rođenja. Svjetlo su generalnom vikaru mons. Ivanu Ćuriću predali Ivana Vukadin, Dora Vukadin, Martina Bjelobrk, Jakob Gerstner i Dominik Bulović, članovi Odreda izviđača „Klasje“ Đakovo, koji su 9. i 10. prosinca svjetlo preuzeli u Beču.

Izričući nadu da će ovo svjetlo, simbol Božića i novorođenoga Djeteta, donijeti novu nadu i mir, Marina Nađ, planinka Odreda izviđača “Suncokret” Čepin uputila je božićnu čestitku, a izviđači su predali Betlehemsko svjetlo prije večernjeg misnog slavlja, u nazočnosti brojnih vjernika te velikog broja izviđača s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije te skupine izviđača iz Tuzle u Bosni i Hercegovini.

„Posebno smo večeras radosni jer u našoj katedrali i ove godine, i to u 150. godini od početka njezine gradnje, dočekujemo tako znakovit dar – Betlehemsko svjetlo mira. Upaljeno je upravo u gradu Betlehemu, na mjestu koje i danas označava spilju Kristova rođenja, u kojoj u obliku zvijezde stoji ukras s latinskim natpisom: Hic de Virgine Maria Iesus Christus natus est. – Ovdje je rođen Isus Krist od Djevice Marije“, rekao je mons. Ćurić.

Zahvaljujući izviđačima uime nadbiskupa Đure Hranića te uime svih župnih zajednica nadbiskupije, mons. Ćurić poželio je izviđačima da ustraju i rastu vježbajući se u svemu onome što je ljudski vrijedno i plemenito, ono što ljudima donosi svjetlo i mir, jer je upravo to ono što Bog uvijek želi blagosloviti svojom ljubavlju.

Betlehemsko svjetlo iz katedrale će biti razneseno do crkava diljem nadbiskupije te dalje u kuće i stanove diljem Slavonije, Baranje i Srijema, a već iste večeri, po završetku misnog slavlja, brojni su Đakovčani Betlehemsko svjetlo ponijeli u svoje domove. A. Banović