„Vukovarske adventske svečanosti“

VUKOVAR (TU) – Devetnaestu godinu za redom Gradski muzej Vukovar u suradnji s Franjevačkim samostanom, „Hrvatskim domom“ Vukovar te uz potporu Grada Vukovara , Vukovarsko-srijemske županije te uz konkretnu potporu mnogobrojnih prijatelja, organizirao je kulturno religioznu priredbu pod zajedničkim nazivom „Vukovarske adventske svečanosti“. Ideja vodilja ovogodišnjih svečanosti  bila je: „Zrno života – sjeme zajedništva”.

 

Ovogodišnje 19. „Vukovarske adventske svečanosti“ započele su na prvu nedjelju došašća, 27. studenoga  u Franjevačkoj crkvi sv. Filipa i Jakova prigodnim programom. Na uskrsnoj svijeće upaljene su baklje potom je svjetlosna rijeka nošena u rukama mladih obučenih u tradicijske živopisne  narodne nošnje ovog kraja, krenula ulicama grada prema dvorcu Eltz, odnosno Gradskom muzeju. U velikoj dvorani Gradskog muzeja održan je također prigodni program pod zajedničkim nazivom: „Od zrna do pogače“. U ovom dijelu programa sudjelovala su  kulturno-umjetnička društva  „Osijek 1862“, „Seljačka sloga Bogdanovci“, “Dunav” Vukovar te učenici gradske gimnazije. Čast da upali prvu svijeću na adventskom vijencu pripala je i ove  godine gradonačelniku Ivanu Penavi.

Ideja vodilja druge nedjelje došašća bila je prisjećanje na 25. obljetnicu stradanja grada i njegovih žitelja 1991. godine. Program se održavao  u Hrvatskom domu u Vukovaru  i dvorcu Eltz. Te nedjelje Vukovarci su se, još jednom prisjetili, na stradanje grada prije 25 godina, na sve žrtve koje su podnesene,a osobito onih koji se još uvijek vode kao nestali. Stoga  je sasvim  razumljivo da su drugu svijeću na adventskom vijencu upalili predstavnici udruga  proizašlih iz Domovinskog rata. U ime svih njih drugu svijeću na adventskom vijencu  upalila je Manda Patko iz Udruge „Hrvatske majke“.

Treću nedjelju došašća obilježili su velikani hrvatskog glumišta. Gošća večeri bila je glumica Pere Martinović, a voditelj je bio Joško Ševo. Gošća iz Zagreba upalila je treću adventsku svijeću. Kao i svake godine tako i ove vrhunac Vukovarskih adventskih svečanosti bit će javno snimanje koncerta „Tiha noć u Vukovaru“ kojega svojim gledateljima i gradu Vukovaru 19. godinu zaredom daruje HRT. Koncert će se održati  u Franjevačkoj crkvi sv. apostola Filipa i Jakova, sudjelovat će, kako je već najavljeno, poznati pjevači naše glazbene estrade. Snimka koncerta bit će prikazana na Badnjak u večernjim satima.  Povodom 70 godina muzeja grada Vukovara čast da upale četvrtu svijeću imat će djelatnici vukovarskog  muzeja, koji je smješten u obnovljenom dvorcu Eltz.  Vukovarci će  i ove godine imati priliku uživati u živim jaslicama. Od subote, 17. prosinca pa do badnjaka, 24. prosinca, u pješačkoj zoni ispred Robne kuće Velepromet mladi će dva puta,  a u nekim danima i tri puta, scenski  izvoditi otajstvo Badnje noći.

U prigodnom letku „Vukovarskih adventskih večeri“ organizator je odaslao poruku zašto zrno mora umrijeti da bi dalo plod navodeći kako je i grad Vukovar 1991. godine bio mrtav grad, poput  mrtvog  zrna,  iz kojeg  su  s vremenom iznikli nova nada, sloboda i ljubav. Upravo na toj nadi, koja ne umire, Vukovar već 25. godina gradi svoju budućnost. Vukovar nisu branili samo Vukovarci nego i mnogi drugi stoga će izniklo vukovarsko sjeme s vremenom postati i simbolom zajedništva. Vjenceslav Janjić