Spomendan blaženog Alojzija Stepinca u Valpovu

VALPOVO (TU) – Spomendan bl. Alojzija Stepinca proslavljen je 10. veljače 2023. u župi Bezgrešnog Začeća BDM u Valpovu euharistijskim slavljem koje je predvodio župnik vlč. Zvonko Mrak i dekan Valpovačkog dekanata. Koncelebrirao je vlč. Krešimir Iljazović, župni vikar, a đakonsku službu je imao vlč. Vladimir Sabo.

Blagdanu je prethodila trodnevna duhovna priprema s pobožnošću bl. Alojziju Stepincu i sv. misom. Trodnevnu molitvu predvodili su župnik, župni vikar i đakon. Kroz trodnevnicu župljani su promišljali o bl. Alojziju Stepincu kao navjestitelju i branitelju istine te hrabrom svjedoku vjernosti Crkvi.

Kako u župi djeluje Družba sestara Kćeri Milosrđa, svakog 9. u mjesecu časte se relikvije bl. Marije Propetog Isusa Petković. Tako su i ovog 9. veljače, u tijeku trodnevnice uoči Stepinčeva, župljani častili bl. Mariju Propetoga, a župnik vlč. Zvonko Mrak je u svojim propovijedima povezao hrvatske suvremenike: bl. Mariju Propetoga Petković i bl. Alojzija Stepinca koji su jedno u drugome prepoznali duhovnost, ustrajnost i svetost.

U svojoj propovijedi na Stepinčevo župnik je citirao dijelove iz pisane ostavštine Marije Propetog Petković – pisma koje je osobno uputila zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu ili je o njemu pisala svojim redovničkim susestrama i uglednijim crkvenim naslovnicima. Već na početku biskupovanja novoga biskupa Stepinca izražava svoje duboko uvjerenje da je on svetac, svećenik iznad prosječnoga i nesvakidašnjega duhovnoga i dobrotvornoga života, a desetak godina kasnije i nevina žrtva komunističkoga progona.

“Ova vrsna žena Evanđelja bila je skromna i ponizna učenica duhovnosti “poznatijeg i izloženijeg brata.” Ona je njegovu svetost slutila i divila mu se bez službena priznanja kao poticaj i obvezu upornosti k savršenosti – vlastite i svojih sestara, svjesna da Gospodin u čovjekovu srcu ljubi, dariva se i prašta. To je bio Stepinčev primjer i ona se na nj ugledala vjernošću mudre djevice i majke milosrđa.

Povezanost Marije Petković i Alojzija Stepinca pokazuje da njihovi različiti životni putovi, ali identični u svojoj temeljnoj poruci “biti Božji i svoji” duhovno su srodni u ostvarivanju Božje volje kao prvorazredna svjedočka ponuda i zov uzora na krepostan i svet život po ljubavi za Boga i čovjeka, na koju je svaki Kristov otkupljenik svednevice pozvan“ istaknuo je župnik  Mrak.

Svetu misu pjevanjem je pratio župni mješoviti zbor sv. Cecilije, a župljani su, kao i uvijek, svojim sudjelovanjem pokazali da im je Stepinac uzor svetosti i vjerničkog života. U iščekivanju proglašenja blaženika svetim molili su: U tebe se, Gospodine, uzdamo! In te, Domine, speravi! Blaženka Škrlec