Kanonski pohod Župi Kraljice sv. Krunice u Kuševcu

KUŠEVAC (TU) – Župu Kraljice svete Krunice u Kuševcu u svojem kanonskom pohodu posjetio je u četvrtak 9. veljače 2023. mons. Đuro Hranić, nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije. Konvizitator je bio vlč. dr. Pavao Mikulčić, predstojnik Nadbiskupijskog pastoralnog centra. Kanonski pohod je započeo molitvom u župnoj crkvi Kraljice sv. Krunice, gdje je nadbiskup molio u zajedništvu s konvizitatorom i župnim upraviteljem vlč. Leonom Noudeviwa Sagbohan.

Nakon molitve u župnoj crkvi zajedno su se uputili u filijalnu crkvu sv. Antuna opata u Tomašancima gdje se nadbiskup susreo s vjernicima. U susretu s vjernicima razgovarao je o stanju u filijali kao i o posjećenosti svetim misama i suradnji sa župnim sjedištem. Dragan Lovričić, član župnog ekonomskog vijeća je upoznao nadbiskupa sa životom filijalne zajednice u Tomašancima te s uređenjem i stanjem crkve. S obzirom da su Tomašanci pravno dio župe Gorjani, a pod pastoralnom skrbi župe Kuševac, razgovaralo se i o toj problematici. Nakon Tomašanaca nadbiskup se susreo s vjernicima u filijalnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Ivanovcima Đakovačkim gdje je život filijalne zajednice predstavio zvonar i sakristan Stjepan Somborac. Nakon ručka i obilaska župne kuće uslijedili su popodnevni susreti sa članovima Župnog pastoralnog i Ekonomskog vijeća u Pastoralnom centru župe u Kuševcu.

U Kuševcu se nadbiskup susreo s članovima Odbora za naviještanje, liturgiju i karitativno djelovanje kao i sa Župnim ekonomskim vijećem. Razgovaralo se o aktivnostima župne zajednice te financijskom stanju župe. Nadbiskup je svima poručio kako je važno djelovanje po odborima kako bi svatko shvaćao svoju ulogu te kako bi se zajednički djelovalo. Nadbiskup je naglasio kako su važne tri dimenzije: naviještanje, upoznavanje sadržaja vjere te molitveni i liturgijski život. Uz te tri dimenzije ostvaruje se život župe. Nakon susreta s vijećima uslijedila je sv. misa koju je predvodio nadbiskup mons. Đuro Hranić u koncelebraciji s vlč. Pavom Mikulčićem i župnim upraviteljem vlč. Leonom. Nadbiskup je u svojoj propovijedi istaknuo važnost sinodalnog hoda te aktivno sudjelovanje vjernika na tom putu. Tri važne riječi obilježavaju sinodalni put: susret, slušanje i razlučivanje.

Uz promišljanje o sinodalnosti, nadbiskup je zahvalio svim suradnicima na svemu što čine za župnu zajednicu. Pozvao je sve da se ne boje života te da zajednički rade na demografskoj obnovi Hrvatske jer rezultati popisa stanovništva pokazuju da nas je sve manje. Na kraju je zahvalio i župnom upravitelju vlč. Leonu na svemu što čini za župnu zajednicu. Nakon sv. mise uslijedio je susret s čitačima, zborašima i svima koji se brinu za uređenje crkve, a kanonski pohod je završio zajedničkom večerom sa župnim vijećima i suradnicima u Pastoralnom centru župe. Anita Lučić