Aktivnosti s upoznavanjem problema trgovine ljudima

ĐAKOVO (TU) – U župama Đakovačko-osječke godine tijekom posljednjih godinu dana provođene su intenzivnije aktivnosti vezane uz upoznavanje s problemom trgovine ljudima. U prosincu 2015. nadbiskup Đuro Hranić uputio je poziv svim župnicima Nadbiskupije u kojemu je ukazao na fenomen trgovine ljudima kao velik problem s kojim se suočava sve više svjetskih zemalja, među kojima je i Hrvatska.

Također, 8. veljače u Nadbiskupiji je obilježen prvi Međunarodni dan molitve i osvješćivanja protiv trgovine ljudima, kojemu je zaštitnica sv. Josipa Bakhita.

S. Viktorija Šimić, redovnica Družbe milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova te članica Europske udruge redovnica umreženih u borbi protiv trgovine ljudima i njihova iskorištavanja, tijekom godine dana o ovom je problemu upoznala vjernike u dvadeset i dvije župe Đakovačko-osječke nadbiskupije. Učinila je to putem 42 predavanja o trgovini ljudima te prigodnom molitvom i meditacijom na euharistijskim klanjanjima. Nadbiskupija je u ožujku dala tiskati nekoliko tisuća preklopnica s molitvom sv. Josipi Bakhiti, koje s. Viktorija dijeli na predavanjima. Osim u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, s. Viktorija predavanja je održala i u jednoj župi Požeške te u tri župe Krčke biskupije. Osim župa, sestra Viktorija posjetila je i tri škole: u Posavskim Podgajcima, Račinovcima i Drenovcima, gdje su predavanje poslušali učitelji i učenici 7. i 8. razreda.

Sestra Viktorija kazuje kako je doživjela da su i župnici i župljani jako dobro prihvatili predavanja i klanjanje – odjek je pozitivan, a povratne informacije poticajne i ohrabrujuće za daljnje djelovanje na ovom području rada. Ističući spremnost da nastavi osvješćivati vjernike o ovom problemu, s. Viktorija podsjeća na riječi nadbiskupa Đure, koji je istaknuo kako je organiziranje predavanja o trgovini ljudima dobra prigoda za pouku i senzibiliziranje vjernika za navedenu problematiku, a svaki takav župni susret istodobno je i dragocjena molitva za sve žrtve trgovine ljudima. A. Banović