Misa zahvalnica u Novom Slankamenu

NOVI SLANKAMEN (TU) – Na svetkovinu Krista Kralja 20. studenoga 2016. godine Župa svetog Mihovila u Novom Slankamenu proslavila je nedjelju zahvalnicu za dobra zemlje. Svetu misu predvodio je preč. Berislav Petrović, župnik. Na početku svete mise dvije djevojčice pozdravile su sve vjernike, a posebno jubilarce, bračne parove, igrokazom o dva anđela.

Nakon homilije i molitve vjernika, djeca su u svečanoj procesiji prinijela pred oltar cvijeće, voće i povrće, pšenicu, kukuruz i druge plodove slankamenačkih polja, koja svake godine hrane mještane i život daju. Našle su se tu i školske knjige i alat.

Prinesen je i križ, znak Božje beskrajne ljubavi, s molbom da vjernima daruje hrabrost i mudrost da u svakom križu i boli prepozna njegovu ljubav, te da sve strpljivo sjedinjuje s Isusovim patnjama. Nakon svakog prinesenog dara slijedio je usklik „Usliši nas, Oče nebeski!“

Zahvalnica je imala posebno obogaćenje jer su među ostalim vjernicima nazočili i bračni parovi jubilarci, devet parova koji su slavili od petnaest do šezdeset godina zajedničkog života. Dirljivo je bilo čuti zahvalu koju su supružnici izgovarali za dar njihova zajedničkoga života. Na kraju euharistijskog slavlja slavljenici su dobili i posebnu čestitku, zahvalu od srijemskog biskupa mons. Đure Gašparovića za njihov jubilej.

Zahvalnom pjesmom „Tebe Boga hvalimo“ Slankamenci su stavili pečat ovom slavlju, a nakon svečanog blagoslova fotografijom je ovjekovječena ova proslava. Na kraju svete mise u župnoj dvorani upriličen je zajednički domjenak jubilaraca, dječice i svih vjernika. Tiskovni ured – Srijemska biskupija