Službeno priznanje brodske zajednice Vjera i Svjetlo

SLAVONSKI BROD (TU) – Nakon tri godine probacije, Zajednica Vjera i svjetlo „Kapljice dobrote“, koja djeluje pri Župi sv. Nikole Tavelića u naselju Jelas u Slavonskom Brodu, u nedjelju 20. studenoga i službeno je priznata od Hrvatske provincije „Vjera i svjetlo“ te tako postala 24. po redu u Hrvatskoj punopravna članica provincije.

Svečano euharistijsko slavlje, koje je u koncelebraciji domaćeg župnika Mate Matasovića i fra Ilije Jerkovića, ravnatelja Zlatnog cekina, centra za rehabilitaciju i odgoj djece s teškoćama u razvoju, predvodio slavonskobrodski dekan Ivan Lenić, započelo je procesijom u kojoj su članovi zajednice prilazeći oltaru na prigodan pano stavljali svoju ‘kapljicu’ s imenom i prezimenom obitelji.

Predstavljajući program rada Zajednice, međunarodnog pokreta kojega čini više od 1500 zajednica u više od 80 zemalja diljem svijeta, koordinatorica đakovačke zajednice Tonka Odobašić je naglasila kako je u Hrvatskoj taj pokret prisutan od 1993. godine te danas ima 24 priznate zajednice, koje okupljaju više od 900 članova, a to su osobe s intelektualnim teškoćama, njihove obitelji i prijatelji. Dodala je da pokret ne okuplja samo pripadnike rimokatoličke vjeroispovijesti; naprotiv, na ekumenskom utemeljenju dobrodošli su i pripadnici ostalih kršćanskih konfesija, svi ljudi dobre volje.

Simboličnim paljenjem svijeće s uskrsne svijeće koju je malena Nikolina Žalac, članica đakovačke zajednice, predala članovima brodske zajednice, a one prinijele na oltar, brodske je zajednica i službeno priznata. Čestitke novoj zajednici uputio je i glavni koordinator Hrvatske provincije „Vjera i svjetlo“ Zvnomir Vnučes, koji je za tu prigodu došao iz Zagreba.

Posebno je dirljiv bio scenski prikaz odlomka Lukina evanđelja o raspetom Kristu koji s križa iskazuje svoje milosrđe, a koji su na svoj način uprizorili članovi brodske zajednice. 

Naša Zajednica svjedoči da slabost može biti izvorom života, da su ljubav i prihvaćanje mogući, da razlike među ljudima nisu nevolja nego blagoslov“, naglasila je Nikolina Barić, inicijatorica osnivanja i dosadašnja koordinatorica Zajednice u Slavonskom Brodu, koja trenutačno okuplja 15 obitelji djece i mladih s teškoćama u razvoju. Posebnu je zahvalu uputila svome župniku vlč. Matasoviću što je prepoznao i otvorio vrata i svoga srca i župe da su se tu mogli okupljati.

„Osnovna zadaća ovog pokreta je pomoć osobama s intelektualnim teškoćama, njihovim roditeljima i obiteljima, da pronađu svoje mjesto u društvu i Crkvi, jer oni zaista imaju bitnu ulogu u društvu. Kako bi mogle razvijati svoje darove i napredovati, moraju biti integrirane i imati priliku sudjelovati u životu, davati i primati. „Vjera i svjetlo“ pruža takvim osobama mogućnost prepoznavanja i korištenja njihovih talenata te otkrivanja radosti prijateljstva. Roditeljima pak omogućuje jasnije primjećivati unutarnju ljepotu njihova djeteta“, istaknula je Nikolina Barić, čiju zadaću koordinatorice odsada preuzima Rafaela Janković iz Podvinja.

Duhovnik brodske zajednice „Vjera i Svjetlo“ župnik Matasović, iskazao je svoju želju da zajednica bude otvorena prema svima u  gradu i okolici, bez obzira na to jesu li katolici ili ne. „Ne samo da smo mi potrebni ljudima s posebnim potrebama, nego su i oni potrebni nama, jer oni svojim životima i križevima koji nose itekako mogu obdariti i obogatiti živote svih nas“, rekao je vlč. Matasović.

Veselo i raspjevano bilo je i na druženju u prostorijama župe uz domjenak i glazbu. B. Lukačević