Duhovna obnova članova Udruge sv. Vinka Paulskog

ĐAKOVO (TU) – U subotu 19. studenoga u Đakovu su se okupili članovi Udruge sv. Vinka Paulskog s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije, kako bi sudjelovali u duhovnoj obnovi. Susret je započeo misnim slavljem u župnoj crkvi Svih Svetih, koje je predvodio duhovnik Udruge za cijelu Hrvatsku, p. Dario Grbac, lazarist. U koncelebraciji je bio njegov subrat iz Beograda, p. Alojzije Letonja i vlč. Tomislav Ćorluka, katedralni župnik.

Svojim je sviranjem i pjevanjem misno slavlje uveličala s. Jelena, sestra sv. Križa iz Đakova, sa svojim zborom. Nakon misnog slavlja p. Dario održao je snažni duhovni nagovor, potičući sve na preispitivanje kako i na koji način živimo Evanđelje. Posebno se osvrnuo na opasne izazove modernog vremena, vremena globalizacije, sekularizacije i relativizma. Sve su to opasne zamke i prijetnje kršćanima. Naglasio je da prijetnje kršćanima najviše dolaze od samih kršćana koji ne slijede Krista. Danas svatko ima svoj moral, svoju istinu, a istine u stvari ni nema, rekao je.

Želimo li biti svjedoci, moramo biti vjerni Isusu! Nije istina da ništa ne možemo: ‘Počnimo od jedne obitelji, to je kao kap u moru, ali i to je nešto’, govorio je blaženi Frederik Ozanam. Zato, zajedno radimo neke stvari, makar i male, jer smo onda jaki. Kao Vinkova obitelj moramo produbiti njegovu karizmu. Vidjeti u čovjeku današnjice Krista, to je naša zadaća, jer naši suvremenici, naglasio je, silno su obrazovani, a na području vjere su kao „Vinkova nahočad“.

Zato, trebamo ići u susret čovjeku, te otkriti i čuti njegovu muku. Bog je uz nas i ne dajmo se smesti, rekao je, jer svijet obuzet sekularizacijom želi svijet bez Boga. Ti budi kod kuće što jesi, a u stvarnosti to ne smiješ pokazivati kako nitko ne bi bio ugrožen. Zato se o vjeri i ne razgovara, jer je to privatna stvar. Naša je zadaća gledati na cijeloga čovjeka. Nije dovoljno dati mu samo materijalno, nego se treba pitati što je s njegovom dušom i trebamo raditi kao Isus – govorio je sv. Vinko. Važno je moliti i moliti, a onda ići među ljude. Kršćani imaju nadu, jer čineći dobro drugima osjećaju se sretnima i ispunjenima, a da bismo bili pravi misionari trebamo biti silno milosrdni, neke su od misli p. Darija.

Uslijedilo je druženje oko zajedničkog stola, a potom projekcija filma o sv. Vinku te izvještaj Igora Pranića, predsjednika Udruge o radu članova na ovim prostorima, kao i svim poteškoćama s kojima se susreću, ciljevima i projektima same Udruge. s. Bernardina Ivušić