Vukovarski memorijal u hrvatskim katoličkim zajednicama Metzingen, Reutlingen i Tübingen

METZINGEN / REUTLINGEN / TÜBINGEN (TU) – U petak, 18. studenog 2016., u hrvatskim katoličkim zajednicama Metzingen, Reutlingen i Tübingen obilježena je 25. obljetnica tragedije Grada Vukovara – Vukovarski memorijal, pod motom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“. Odlučeno je da će, zbog situacije u samom Gradu Vukovaru, svaki memorijal imati isti moto.

Memorijal je započeo u 18.30 sati, molitvom krunice. Uvodi u žalosna otajstva krunice, koji napisani su za tu prigodu, imali su svrhu podsjećanja na potrebe današnjega vremena – sjećanje na prošle događaje, oproštenje u sadašnjosti, te molitvu za mirnu budućnost.

Potom je slavljena sv. Misa za poginule branitelje Vukovara i Škabrnje, ali i cijele Domovine, koju je predvodio vlč. Ivica Zrno, dušobrižnik u hrvatskim katoličkim zajednicama Metzingen, Reutlingenu i Tübingen. On je pozvao sve prisutne na dostojno sjećanje tragičnih događaja, ali i na optimistični pogled u budućnost.

U prigodnoj homiliji govorio je o razlici između oprosta i zaborava, te naglasio da je potrebno sjećati se, ali isto tako i oprostiti. Oprost nas oslobađa za bolje i lakše življenje, dok nam sjećanje pomaže da realnije promatramo prošlost, živimo sadašnjost, te kavlitetnije gradimo svoju budućnost. A to je veoma važno u današnjem vremenu kada se pojavljuje mišljenje – „Ako nisam zaboravio, nisam ni oprostio!“. Kako vrijeme prolazi u opasnosti smo zaboraviti događaje naše novije povijesti, pa čak i one velike i važne, a u njih se ubraja i žrtva koju je podnio grad Vukovar, te Škabrnja. Mi povijest ne možemo mijenjati, ali se možemo i trebamo prisjetiti što se sve dogodilo. Povijesna istina je obveza svakog Naroda, pa tako i nas Hrvata. Ona bi nas trebala naučiti, ne mrziti, nego kvalitetno graditi.

Na kraju je poručio da osobito treba moliti za lijepu budućnost Domovine, ali i nastojati osobno graditi upravo takvu budućnost.

Nakon misnog slavlja slijedio je prigodan program u prepunim prostorijama zajednice, što je svjedočanstvo da su naši ljudi, iako daleko od Domovine, osjetljivi za važne datume i događaje vlastitoga naroda. Pročitane su neke od „Priča iz Vukovara“ Siniše Glavaševića, te prigodni tekstovi kojim se popratilo stanje u Gradu Vukovaru kroz proteklih 25 godina. Time je obuhvaćena prošlost, sadašnjost i budućnost Grada Heroja, Škabrnje, ali i cijele Domovine. Sprovodnim obredima nazočni su se pomoli za sve poginule branitelje te zaključili ovu memorijalnu večer. Ivica Zrno