Župljani iz Podvinja na ukopu o. Alberta Thielemeiera u Njemačkoj

PODVINJE / KNECHSTEDEN (TU) – Na groblju povijesnog samostana Knechsteden kraj njemačkoga grada Dormagena u četvrtak, 17. studenoga ukopan je pater Albert Thielemeier, redovnik Družbe Duha Svetoga, dugogodišnji svećenik na službi u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, bolnički kapelan brodske bolnice i počasni građanin Slavonskog Broda, koji je u 90. godini života i 57 godini svećeništva preminuo 9. studenoga u bolnici u gradu Neussu kod Kölna.

Uz pokojnikovu rodbinu, prijatelje i brojnu subraću Spiritance, na posljednjem ispraćaju i ukopu su bili i župljani Župe Podvinje, njih 30-ak, koje je predvodio župnik p. Josaphat Mosha, CSSp i župni vikar p. Rafał Kiedrowitz, CSSp., a pridružio se i p. Marek Szrejna, CSSp., upravitelj osječke župe Mučeništva sv. Ivana Kristitelja.

Samom obredu ukopa prethodila je misa zadušnica u samostanskoj bazilici, koju je predvodio p. Emeka Nzeadive iz Nigerije, provincijal Provincije Družbe Duha Svetoga za Europu,  a u prigodnoj homiliji o životu i misionarskom služenju svog subrata Alberta govorio je p. Bruno Trächtler, poglavar samostana Knechsteden. Nakon homilije p. Josaphat Mosha pročitao je na hrvatskom jeziku (a na njemačkome gđa Iva Vrdoljak) dirljiv oproštajni govor u ime subraće redovnika i svih župljana ove župe, kao i pismo s izrazima kršćanske nade, kojega je njemačkoj Provinciji Družbe Spiritanaca i obitelji o. Albeta uputio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, u zajedništvu s nadbiskupom u miru Marinom Srakićem. Molitvu ispraćaja i obred ukopa potom je predvodio p. Innocent Izunwanne iz Nigerije, regionalni poglavar Družbe Spiritanaca za SR Njemačku.

Nakon ukopa, nad grobom p. Alberta župljani iz Podvinja zapjevali su pjesmu „Krist na žalu“, uputili molitvu Gospodinu te položili vijenac cvijeća s motivom grba Hrvatske, njegove druge Domovine, koju je toliko volio i čijem je narodu poklonio 35 godina svog  života i svećeničkog služenja. Ivica Vlašić